Υγεία | 29.10.2013

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, η εξέταση εντοπίζει πολύ μικρές επιγενετικές μεταβολές, οι οποίες αποκαλύπτουν τις πρώτες ενδείξεις της ύπαρξης καρκίνου στο πάγκρεας.

Μια σημαντική εξέλιξη για τον καρκίνο στο πάγκρεας, η πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες, ανακοινώθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο στο πάγκρεας όταν βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου να προκαλεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, η εξέταση εντοπίζει πολύ μικρές επιγενετικές μεταβολές, οι οποίες αποκαλύπτουν τις πρώτες ενδείξεις της ύπαρξης καρκίνου στο πάγκρεας. Έτσι, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος, αφού η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας ξεκινά νωρίτερα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η εξέταση εντοπίζει τα γονίδια BNC1 και ADAMRTS1, τα οποία μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών της εξέτασης υπήρχαν στο 81% των δειγμάτων αίματος που πήραν από εθελοντές που βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της ασθένειας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα γονίδια αυτά υπήρχαν μόνο στο αίμα των συγκεκριμένων ατόμων και όχι των συμμετεχόντων που ήταν υγιείς, ακόμη και αν οι τελευταίοι είχαν ιστορικό παγκρεατίτιδας (η παγκρεατίτιδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της ασθένειας).

Τόνισαν δε ότι το τεστ PSA για τον καρκίνο του προστάτη εντοπίζει μόλις το 20% των περιστατικών, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική της εξέλιξης αυτής.

Αν η εξέταση αποδειχθεί τόσο έγκυρη και αποτελεσματική, θα μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητας από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

 

naftemporiki

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα