Κόσμος | 30.09.2015

Στις ετήσιες εξετάσεις που γίνονται στην Κίνα για να γίνει κάποιος δικηγόρος ή δικαστής, ένα ερώτημα «έβαλε φωτιά» στο διαδίκτυο - Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Δύο φύλλα με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής δίνονται, συνήθως, στους υποψηφίους για τις εξετάσεις των νομικών επαγγελμάτων στην Κίνα. Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι, που θέλουν να γίνουν δικηγόροι ή δικαστές, παίρνουν μέρος στις εθνικές νομικές εξετάσεις, που διοργανώνονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Όμως, φέτος οι εξετάσεις έγιναν πρωτοσέλιδο στον Τύπο στην Κίνα, αφού ένα από τα ερωτήματα προκάλεσε σάλο και αντιδράσεις. Ενώ όλες οι ερωτήσεις ήταν πολλαπλής επιλογής, ένα ερώτημα, που είχε μόνο δύο απαντήσεις, ξεχώρισε... Το ερώτημα ανέφερε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο ένας άνδρας καλείται να επιλέξει, αν θα σώσει την μητέρα του ή την κοπέλα του από επικίνδυνη πυρκαγιά σε κτήριο. Στο σενάριο ο άνδρας επιλέγει να σώσει τελικά την κοπέλα του και οι υποψήφιοι καλούνται να γράψουν, αν η πράξη του ήταν σωστή ή όχι.
Τέσσερις ημέρες μετά τις εξετάσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τις σωστές απαντήσεις και στην επίμαχη ερώτηση χαρακτήρισε «έγκλημα» την επιλογή του νεαρού Κινέζου να σώσει από το φλεγόμενο κτήριο την κοπέλα του. «Ένας γιος στην Κίνα οφείλει από τον νόμο να διασώζει τους γονείς του, που πρέπει να τους βάζει πάνω από συγγενείς και άλλους αγαπημένους ανθρώπους», έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα η αγγλόφωνη εφημερίδα στην Κίνα «Global Times».

Η είδηση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα social media της χώρας, με κάποιους χρήστες να υποστηρίζουν ότι είναι «γελοίο» σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους. Όμως, αρκετοί ήταν οι Κινέζοι που έδειξαν σαφή προτίμηση στη μαμά τους. Ένας χρήστης ανέφερε ότι θα προτιμούσε να σώσει την μητέρα του, επειδή είναι μεγαλύτερη σε ηλικία, ενώ για την κοπέλα του θα ήταν ευκολότερο να βοηθήσει τον εαυτό της.Ένας Κινέζος πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα και έγραψε: «Τα κορίτσια υπάρχουν παντού, αλλά έχω μόνο μία μαμά».

Οι εξετάσεις για τα νομικά επαγγέλματα στην Κίνα γίνονται μία φορά τον χρόνο και διαρκούν δύο ημέρες. Το 2013 στις εξετάσεις πήραν μέρος 436.000 υποψήφιοι που έγραφαν ταυτόχρονα σε περισσότερα από 14.000 εξεταστικά κέντρα. 

 

 

protothema.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα