Απόστολος Τζίφας

Απόψεις | 23.08.2014

Μεσούσης της κρίσης δήλωσε: "Στην υπερεκατονταετή ζωή μου δεν θυμάμαι ποτέ αντίστοιχη περίοδο με ανάλογα πολιτικά και κυρίως - οικονομικά αδιέξοδα. Θα ήθελα να είχα πεθάνει , να μην είμαι αναγκασμένος να βιώνω αυτές τις καταστάσεις στον τόπο μου. Φταίμε κι εμείς..."

του Απόστολου Τζίφα

 

Πέθανε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, πλήρης ημερών, ιδεών, φρονημάτων, οραμάτων και  προσφοράς ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς.. Η γηραιότερη εν ζωή προσωπικότητα της χώρας. Πλήρης έρωτα και γνώσης και συνείδησης και παραγωγής. Κρητικής καταγωγής λόγω γονέων, σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών  και  έγινε καθηγητής στη φιλοσοφική σχολή Θεσσαλονίκης . Το βιογραφικό του είναι πλούσιο. Ήταν διανοούμενος και  φιλόπατρης.

Αξίζει σήμερα να διαβάσουμε και να αφουγκραστούμε τις απόψεις του. Όσο χάνονται οι τελευταίοι διανοούμενοι στη χώρα μας , τόσο δε θα πρέπει να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Εκτός εάν το έργο τους και οι ιδέες τους είναι διαχρονικές , σεβαστές και αποδεκτές.  Ας παραθέσουμε  ορισμένες ενδεικτικές απόψεις:

           1.  Ο μεγάλος δάσκαλος και δημοτικιστής έγραφε: «Διδασκαλία του ήθους δεν υπάρχει. Μαθαίνουμε την τεχνική. Πώς να μεταδώσουμε τις γνώσεις. Αλλά πώς να βελτιώσουμε το ήθος του ανθρώπου δεν το μάθαμε»
           2. «Είμαστε τραγικές μορφές. Το γεγονός ότι έχουμε συνείδηση δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο ουσιαστικής ευτυχίας. Ο άνθρωπος ζει πιο ευτυχισμένα όταν δεν έχει συνείδηση της τραγικότητας της ζωής του»
           3. «Βλέπω τη ζωή του ανθρώπου στη γη ως ένα τραγικό γεγονός. Διότι δεν δίδει η ζωή ευτυχία. Ο άνθρωπος είναι τραγική μορφή στη γη. Το γεγονός ότι έχει συνείδηση δε νομίζω ότι είναι στοιχείο ουσιαστικής ευτυχίας.
           4. Μεσούσης της κρίσης δήλωσε: "Στην υπερεκατονταετή ζωή μου δεν θυμάμαι ποτέ αντίστοιχη περίοδο με ανάλογα πολιτικά και κυρίως - οικονομικά αδιέξοδα. Θα ήθελα να είχα πεθάνει , να μην είμαι αναγκασμένος να βιώνω αυτές τις καταστάσεις στον τόπο μου. Φταίμε κι εμείς . Λειτουργήσαμε όλοι - κυβέρνηση και πολίτες κατά το χειρότερο δυνατό τρόπο. Βολευόμασταν - στην καλύτερη περίπτωση - στο καθεστώς της υποκρισίας , της κλεψιάς , της απάτης . Όταν παίρνει κανείς δανεικά είτε είναι κράτος είτε πολίτης πρέπει να είναι όσα μπορεί να επιστρέψει. Όχι περισσότερα. Βρισκόμαστε πλέον στον πάτο και ελπίζω να μην έχει χειρότερα».

            Και εμείς ελπίζουμε ότι οι γνώσεις , οι  ιδέες και η στάση ζωής του Κριαρά  θα γίνουν φάρος  ανάταξης για όλους μας.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα