Κώστας Μπογδανίδης

Απόψεις | 19.03.2016

Η αναδόμηση που δεν έγινε, οι παραιτήσεις και οι νομικές εξελίξεις

Του Κώστα Μπογδανίδη

Τελικά η αναδόμηση που επιχείρησε στο δημοτικό σχήμα ο Βασίλης Λαμπρινός μάλλον δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε! Το κλίμα στη Λότζια είναι βαρύ, τα παράπονα πολλά, οι ψίθυροι περισσότεροι, οι ομαδοποιήσεις προ των πυλών! Ως…κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η παραίτηση του Γιάννη Ξυλούρη από την προεδρία της ΔΕΠΤΑΗ πριν τον…παραιτήσουν! Μάλιστα ο κ.Ξυλούρης που κατέθεσε γραπτώς την παραίτησή του έκανε λόγο για αξιοπρέπεια καρφώνοντας την «δια περιφοράς ανάθεση της προεδρίας» και διαχώρισε τη θέση του, κάτι που ενόχλησε πολύ την Λότζια η οποία του καταλογίζει ότι «στα συλλογικά όργανα δεν είπε κουβέντα»!

«Λόγοι αυτοσεβασμού και στοιχειώδους αξιοπρέπειας με αποτρέπουν από το να ασκώ τα όποια καθήκοντά μου υπό προθεσμία και υψηλή ή άλλη επιτήρηση» ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ο κ.Ξυλούρης που δεν φάνηκε διατεθειμένος να συνεχίσει εως ότου εκλεγεί ο κ.Καπετανάκης εκεί πρόεδρος. Και αυτό όπως και να έχει είναι μια ευθεία βολή προς τη Λότζια.

Στη Λότζια η παραίτηση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν περίμεναν μια τέτοια αντίδραση, ενώ και κύκλοι κοντά στο δήμαρχο σχολίαζαν ότι «εδώ και μέρες δεν είπε τίποτα σχετικό , ούτε καν στην ομάδα εξέφρασε αντίρρηση, δεν μίλησε»!

Η παραίτηση ωστόσο Ξυλούρη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί πιθανότατα να ακολουθήσουν κι άλλες…αντιδράσεις. Οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με όσους έχουν θέση παρά με αυτούς που δεν έχουν ακόμη λάβει και προφανώς είναι δυσαρεστημένοι. Το χειρότερο δε θα είναι για τη δημοτική αρχή εάν δεν μπορέσει ,μέχρι τέλους, να υλοποιήσει τις αλλαγές καθότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψουν και νομικές εξελίξεις.

«Ο δήμαρχος έχει την ευθύνη. Θα κάνει τις επιλογές που νομίζει και όχι αυτές που θέλει ο καθένας. Δεν εκβιάζεται από κανένα, εκείνος αποφασίζει» έλεγαν συνεργάτες του σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί. Κι εκεί έχουν δίκιο. Ο δήμαρχος έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.

 

Οι αλλαγές

Στην πραγματικότητα ο κ.Λαμπρινός προσπάθησε να κάνει μια επανεκκίνηση ενώ η δημοτική του αρχή βρίσκεται στο 1/3 περίπου της θητείας. Το «έτρεξε» ο ίδιος ζητώντας τις παραιτήσεις των συνεργατών του σε μια προσπάθεια να ανανεώσει το πολιτικό κεφάλαιό του ενόψει και των δύσκολων ημερών που έρχονται. Οι πληροφορίες τον ήθελαν να θέλει κυρίως να θέσει σε εγρήγορση τον μηχανισμό των δημοτικών επιχειρήσεων που κατά την προσφιλή ρήση του ιδίου «δεν έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα»! Αντιθέτως έλεγε τα καλύτερα για τους περισσότερους των αντιδημάρχων του και της κ.Αθηνάς Σπανάκη συμπεριλαμβανομένης η οποία είναι και η μόνη που τελικά βρέθηκε εκτός σχήματος!

Πώς όμως ένα σχήμα που είχε σκοπό να ενισχύσει τις δημοτικές επιχειρήσεις τελικά…πείραξε την χημεία στις θέσεις αντιδημάρχων όπου οι περισσότεροι είναι δυσαρεστημένοι και μάλλον «αδειασμένοι» από την ηγεσία; Πώς τελικά…δεν ενισχύονται οι επιχειρήσεις αφού στη μία αλλαγή δεν γίνεται με τον κ.Φακουρέλη να παραμένει επικεφαλής- λέγεται πως ο ίδιος ζήτησε και για προσωπικούς λόγους να παραμείνει εκεί- ενώ στη ΔΕΠΤΑΗ ο κ.Καπετανάκης προέκυψε από καραμπόλα; (Είναι γνωστό ότι η αρχική πρόταση έγινε στον Πέτρο Ινιωτάκη που αρνήθηκε).

Το ότι έγινε αναδόμηση με τα ίδια πρόσωπα –μόνο ο κ.Βλαχάκης είναι νέος κι αυτός δεν έγινε καν αντιδήμαρχος, αλλά πήρε…κουτσουρεμένες αρμοδιότητες- έχει δημιουργήσει μεταξύ των υπολοίπων νέων στελεχών της δημοτικής ομάδας πολλά ερωτηματικά.

Αλλά δεν είναι μόνο οι νέοι…που δεν έγιναν. Κι ο κίνδυνος ομαδοποίησης είναι ορατός, όπως λέγεται στους διαδρόμους του δημαρχείου. Μάλιστα με κίνδυνο να αποκτήσει και…χρώμα αυτή η ιστορία αφού όσοι προέρχονται από τη ΝΔ διαρρέουν-μετά και την ιστορία με την Σπανάκη- ότι «υπάρχει πλήρης επικράτηση των Πασοκογενών»!

Ακόμη και κάποιοι που παρέμειναν αντιδήμαρχοι όπως ο κ.Μαμουλάκης ή ο κ.Ινιωτάκης μάλλον δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένοι. Είτε το αντικείμενο είτε η μετάθεσή τους δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι «ριγμένοι», ίσως και όχι άδικα.

Αντίθετα για παράδειγμα άλλοι ισχυροποιήθηκαν όπως ο Γιάννης Αναστασάκης, ο Κώστας Βαρδαβάς που παραμένει ισχυρός αντιδήμαρχος, η Μαρία Καναβάκη που είναι από τα καλύτερα στελέχη που ανέδειξε ο δήμος , πήρε καλύτερο χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα διατηρούνται πολύ ισχυροί πόλοι ο κ.Καραντινός και η κ.Πλεύρη που αν και είναι οι μόνοι που έχουν δημιουργήσει «εξωτερικές τριβές» για το δήμο, χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης και εκτίμησης του δημάρχου.

Τα προβλήματα βέβαια δεν είναι οι αντιδήμαρχοι για τον κ.Λαμπρινό. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι «δεν θα μιλήσουν, δεν θα αντιδράσουν» κατά την προσφιλή έκφραση δημοτικού συμβούλου.

Το αγκάθι είναι εκείνοι που κλήθηκαν να δουλέψουν εντατικά, να προσφέρουν «χωρίς να ορίζονται αντιδήμαρχοι, χωρίς αποζημίωση, χωρίς απολαβές την στιγμή που άλλοι κάνουν πολύ λιγότερα και βλέπουν στους λογαριασμούς τους χρήματα».

Στο δήμο , δηλαδή, δύσκολα θα ξαναδούν τον Μανόλη Χαιρέτη, την Στέλλα Αρχοντάκη κα. να εργάζονται με το ίδιο κέφι, με την ίδια διάθεση. Δεν θα εκπλαγεί κανένας με τα όσα έγιναν εάν τελικά δεν παραλάβουν καν αυτές τις «αρμοδιότηες».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολλά και τίποτα. Από το δήμαρχο εξαρτάται. Από τον ίδιο τον κ.Λαμπρινό να δει τις πολιτικές διαστάσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εμφανιστεί ως πολιτικός προϊστάμενος και όχι να ακούει –ακόμη και καλοπροαίρετες όπως του φίλου μου Μ.Φ- εισηγησεις τύπου «ο δήμαρχος δεν είναι πολιτικός για αυτό αντιδρά έτσι». Έάν ένας δήμαρχος δεν είναι πολιτικός τι είναι δηλαδή;

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα