Κρήτη | 27.05.2015

Παρέμβαση Δαμαβολίτη, Κριτσωτάκη, Βαρδάκη και Κεγκέρογλου για την αναστολή αδειοδότησης του πολυκαταστήματος

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (23.05), με αφορμή την πρόσφατη έγκριση αδειοδότησης πολυκαταστήματος στο κέντρο της πόλης, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Δαμαβολίτης κατέθεσε σήμερα, σε συνεργασία με τους κ.κ. βουλευτές Μιχάλη Κριτσωτάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, ερώτηση για την αναστολή αδειοδότησης του εν λόγω πολυκαταστήματος.

Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 2934/27-05-2015, οι βουλευτές ζητούν αναστολή της όλης διαδικασίας, έως ότου εγκριθεί το νέο χωροταξικό πλαίσιο του ιστορικού μας κέντρου, η μελέτη του οποίου έχει εκπονηθεί από το 1998.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Κ.κ. Υπουργοί,

Εν μέσω αποδοκιμασιών, σφοδρών αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων εγκρίθηκε, πριν λίγες μέρες, η αδειοδότηση πολυκαταστήματος Σουηδικού κολοσσού (Η&Μ), το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στην 25ης Αυγούστου, τον πλέον ιστορικό και ομορφότερο δρόμο του Ηρακλείου που ενώνει το κέντρο με το Ενετικό λιμάνι.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΝΗ), το Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς της πόλης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο άνοιγμα του πολυκαταστήματος στην καρδιά της πόλης και ζητούν την ακύρωση της όλης διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι: «Η λειτουργία των πολυκαταστημάτων και η ενδεχόμενη ίδρυση νέων στην περιοχή του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης πλήττει τις τοπικές εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, υπονομεύει τον υγιή ανταγωνισμό, μειώνει τα εισοδήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, προκαλεί αστάθεια και αβεβαιότητα στην απασχόληση ευνοώντας την ημιαπασχόληση και γενικά την «ευέλικτη εργασία» και επιφέρει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ίδρυση ενός ακόμη πολυκαταστήματος θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας δεδομένου ότι τα προσφερόμενα από τα πολυκαταστήματα είδη καλύπτουν το 80% των ειδών που προσφέρονται από τις μικρές τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις». Εκτιμάται ότι, οι επιπτώσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα είναι μη αναστρέψιμες, καθώς 500 περίπου επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την χορήγηση άδειας λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, τίθενται περιορισμοί με στόχο την προστασία της αγοράς λιανεμπορίου στα κέντρα των πόλεων. Το κυριότερο όμως είναι ότι, εκκρεμεί η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ανάπλασης, που εκπονήθηκε το 1998 και περιλαμβάνει το  Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπλασης της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως την ανάδειξη της Παλαιάς Πόλης του δήμου Ηρακλείου σε εστία καλλιέργειας γραμμάτων, πολιτισμού ελεύθερης σκέψης και διεθνούς συνεργασίας, με αναβίωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως το θέατρο, η μουσική, η ζωγραφική, που γνώρισαν μεγάλη ακμή στο Ηράκλειο κατά το ιστορικό του παρελθόν.

Είναι εμφανές ότι, η εγκατάσταση εμπορικών πολυκαταστημάτων, μεγέθους του H&M (άνω των 2000 τ.μ.), τα οποία και αλλοιώνουν πλήρως την ταυτότητα του πιο ιστορικού πεζόδρομου της πόλης, δεν περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα μελέτη. Έτσι, με την κύρωση του χωροταξικού πλαισίου του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το πολυκατάστημα υποχρεούται εντός τριετίας να μεταφερθεί. Στην πράξη όμως, και σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Κουμαντάκη, ο νόμος δεν εφαρμόζεται πάντα, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση του πολυκαταστήματος «ZARA». Το συγκεκριμένο πολυκατάστημα, ανατρέχοντας διαρκώς σε νομικά τεχνάσματα (π.χ. έκδοση 6 διαφορετικών ΑΦΜ σε ένα κατάστημα), εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς άδεια, ενώ καμία υπόθεση προσφυγής δεν έχει εκδικασθεί.

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αναφορά της πρόσφατης ακύρωσης εγκατάστασης μονάδας βιομάζας-βιοαερίου στο δήμο Φαιστού (αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και στην περιοχή της Λαγούτας του δήμου Μινώα-Πεδιάδος), παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Φρένο στην όλη διαδικασία έβαλε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι, «το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι ανεπαρκές και σε πολλά σημεία ασαφές, αφήνοντας κενά και προκαλώντας αντιφάσεις που ωφελούν κερδοσκοπικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όμως συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση».

Δεδομένης της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, η οποία έχει γονατίσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και επειδή πρόκειται για μια επένδυση με μηδενικό αναπτυξιακό όφελος για τον τόπο, «αφού θέτει εκτός “ανταγωνισμού” πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, συνδέεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αντιτίθεται στη φυσιογνωμία της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης που προβλέπεται μέσα από τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης της παλαιάς πόλης, του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου»

ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Είναι στους σχεδιασμούς σας η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τεράστιων πολυκαταστημάτων που προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημίες στις τοπικές οικονομίες και αλλοιώνουν τον πολιτιστικό και ιστορικό χαραχτήρα των περιοχών αυτών;
Διατίθεσθε να αναστείλετε την διαδικασία αδειοδότησης του συγκεκριμένου πολυκαταστήματος στο νομό μας, εν αναμονή της έγκρισης της μελέτης για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπλασης και Ανάδειξης της παλιάς πόλης του Ηρακλείου;

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα