Κρήτη | 31.10.2015

Το διαχειριστικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια μικροτσίπ για τα αδέσποτα σκυλιά, κτηνιατρικού υλικού και τροφής καθώς και τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου, του κτηνιάτρου Γ. Μουσουράκη και του συλλόγου προστασίας ζώων “Fordervere in Arche Noah Kreta e.v.” για την πραγματοποίηση στειρώσεων

Λύση στο θέμα των αδέσποτων ζώων επιχειρεί να δώσει ο Δήμος Αποκορώνου μέσα από το ειδικό διαχειριστικό σχέδιο που κατάρτισε και ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίαση. Στο μεταξύ, να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να κλείσει οριστικά το παράνομο κυνοκομείο στην Κάινα Αποκορώνου ζητά ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Την ευθύνη παρακολούθησης για την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου για τα αδέσποτα έχει 5μελής επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους: Ε. Τερεζάκη (αντιδήμαρχος), Γ. Μουσουράκης (κτηνίατρος), Μ. Παϊτάκη (εκπαιδεύτρια ζώων), Στ. Κοτσιφάκη με αναπληρώτρια την Ε. Τσεκμέτζογλου (εκπρόσωποι του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων “Η Προστασία των Ζώων”) και Ε. Ηλιάκη με αναπληρώτρια τη Σ. Βρόμπελ (εκπρόσωποι του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων “Η μικρή Κιβωτός”).

Το διαχειριστικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια μικροτσίπ για τα αδέσποτα σκυλιά, κτηνιατρικού υλικού και τροφής καθώς και τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου, του κτηνιάτρου Γ. Μουσουράκη και του συλλόγου προστασίας ζώων “Fordervere in Arche Noah Kreta e.v.” για την πραγματοποίηση στειρώσεων.

Επίσης, έχουν γίνει ήδη απευθείας αναθέσεις για προμήθεια κτηνιατρικού υλικού, τροφής, σπιτιών και ταϊστρών για αδέσποτα και έχει εξασφαλιστεί η αμοιβή κτηνιάτρου. Ηδη έχουν στειρωθεί περί τα 100
αδέσποτα ζώα και πολλά από αυτά έχουν επιστρέψει στον φυσικό τους χώρο.

Επιπλέον, ορίζεται συγκρότηση συνεργείου για την περισυλλογή των αδέσποτων, ενώ σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις εκπονείται πρόγραμμα υιοθεσίας στειρωμένων ζώων με αποδέκτες τους δημότες, οι οποίοι θα επιβραβεύονται με κάρτα μεγάλης έκπτωσης στην αγορά κτηνιατρικού υλικού και ειδών διατροφής για τα ζώα αυτά.

Παράλληλα, εκπονείται πρόγραμμα φιλοζωίας και ευαισθητοποίησης των μαθητών με στόχο κάθε σχολική μονάδα να υιοθετήσει 2 αδέσποτα, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται στην ιστοσελίδα του Δήμου πλατφόρμα ενημέρωσης για θέματα φιλοζωίας. Επίσης, μέσα στο Δημαρχείο θα υπάρχει χώρος ενημέρωσης για τα προγράμματα και υποβολλής αίτησης προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, ενώ σε συνεργασία με εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις θα γίνεται ενημέρωση των αναδόχων οικογενειών περί ευζωίας των αδέσποτων ζώων κ.ά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΪΝΑ

Ο δήμαρχος Αποκορώνου  υπογράμμισε ότι η απόφαση για το διαχειριστικό σχέδιο ήταν ομόφωνη και πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. επικαιροποίησε συγχρόνως όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για οριστικό κλείσιμο του κυνοκομείου στην Κάινα. «Καλούμε τον εισαγγελέα να δώσει τις οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιτελέσουν το έργο τους που επί χρόνια δεν έχουν επιτελέσει και να κλείσουν το παράνομο κυνοκομείο αφού, όπως και οι ίδιες υπηρεσίες γνωματεύουν, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης. Ανέφερε δε ότι «μέρος του πληθυσμού των ζώων που βρίσκονται στο κυνοκομείο πάσχουν από λεϊσμανίαση, όπως επισήμως έχουμε ενημερωθεί από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τα πάνω από 200 σκυλιά που βρίσκονται στο κυνοκομείο εφόσον “σφραγιστεί”, ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε ότι «θα πρέπει ο εισαγγελέας να ορίσει κάποιους φορείς είτε την Κτηνιατρική, είτε φιλοζωικά σωματεία, είτε τον Δήμο, είτε όλους μαζί και να δώσει κατευθύνσεις. Εμείς εάν χρειαστεί θα βάλουμε χρήματα, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και για τα 250 σκυλιά που έχουν συγκεντρωθεί εκεί από όλη τη Δυτική Κρήτη. Θα πρέπει κάποια από αυτά να οδηγηθούν σε άλλα σημεία του Νομού, δεν μπορούν να αφεθούν όλα στον Αποκόρωνα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουκιανάκης.

Χανιώτικα Νέα

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα