Κρήτη | 05.03.2014

Τρικυμία εν κρανίω στο υπουργείο που άλλαξε για λόγους ρουσφετολογικούς την αρχική ρύθμιση και παίρνει τις δύο διευθύνσεις από το Ηράκλειο

Με...πολιτικά, ρουσφετολογικά κριτήρια και όχι με κανόνες χωροταξίας φτιάχνουν τη νέα Αστυνομία και στην Κρήτη! Όπως αποκαλύπτεται σήμερα η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο μεταφέρει τις νέες αστυνομικές διευθύνσεις από το Ηράκλειο στα Χανιά (που στην ουσία δεν κερδίζουν τίποτα) κι ενώ φαινόταν ότι αυτό το ζήτημα το έλυνε η λογική! Που δεν έχει να κάνει με την ισόρροπη μόνο ανάπτυξη, αλλά με το πόσοι άνθρωποι θα πρέπει να μετακινούνται από εδώ κι από εκεί ενώ ο μισός πληθυσμός της Κρήτης ζει στο Ηράκλειο!

Όπως αποκαλύπτει ο κυβερνητικός βουλευτής κ.Αυγενάκης, που έχει ήδη ενημερώσει τον κ.Δένδια, με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι: «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας και συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές», δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση στον Νομό Ηρακλείου.

            Ωστόσο, με βάση την μεταγενέστερη ρύθμιση «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές και εδρεύουν όπου και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας που λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος» δηλαδή στα Χανιά. Μάλιστα, η ίδια ρύθμιση επεκτείνεται και για τις νεοϊδρυόμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας, οι οποίες θα «εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες του Κλάδου Τάξης, της προηγούμενης παραγράφου»!

Στην επιστολή του ο κ.Αυγενάκης αναφέρει:

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

κ. Νικόλαο Δένδια

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

   με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ το έργο σας, για την αναδιοργάνωση των Σωμάτων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.

            Ωστόσο, με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας επισημάνω ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την Κρήτη, που προκύπτει από την τροποποίηση του άρθρου 30, παρ. 2, εδαφ. γ΄ του σχεδίου νόμου. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι: «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας και συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές», δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση στον Νομό Ηρακλείου.

            Ωστόσο, με βάση την μεταγενέστερη ρύθμιση «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές και εδρεύουν όπου και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας που λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος» δηλαδή στα Χανιά. Μάλιστα, η ίδια ρύθμιση επεκτείνεται και για τις νεοϊδρυόμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας, οι οποίες θα «εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες του Κλάδου Τάξης, της προηγούμενης παραγράφου».

            Όπως γίνεται αντιληπτό, με το αρχικό σχέδιο νόμου, και οι δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις που δημιουργούνται θα έπρεπε να μεταφερθούν στο Ηράκλειο, Διοικητική έδρα της Κρήτης.

            Σήμερα, με την μεταγενέστερη ρύθμιση και οι δύο αυτές Διευθύνσεις θα πρέπει να εδρεύουν στα Χανιά, όπου είναι εγκατεστημένη μέχρι και σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης.

            Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, πέραν των τοπικών ισορροπιών, που έρχονται σε «δεύτερη μοίρα», απαιτεί και την μεταφορά προσωπικού για την στελέχωση της νεοϊδρυόμενης Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας.

            Την ώρα δηλαδή, που ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Κρήτης, βρίσκεται συγκεντρωμένος στον Νομό Ηρακλείου, την ώρα που πολλές και πολύ πρόσφατες υποθέσεις μείζονος σημασίας για το Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή, ξεδιαλύνονται μετά από συστηματική δουλειά των Αξιωματικών και της Ελληνικής Αστυνομίας της  Κρήτης, ιδιαίτερα του τμήματος Ασφαλείας, την ίδια ώρα -εάν δεν τροποποιήσετε την μεταγενέστερη ρύθμιση που συζητούμε και ολοκληρώνεται αύριο στην Ολομέλεια- Εσείς έμμεσα, θα εισηγείστε και την αποδυνάμωση προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφαλείας από τον πολυπληθέστερο Νομό της Κρήτης, κάτι, που είμαι βέβαιος πως δεν επιθυμείτε.

         

            Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή η όλη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση των Σωμάτων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση και με γνώμονα την μέγιστη αξιοποίηση των υποδομών και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρακαλώ όπως επανεξετάσετε την επαναφορά της αρχικής ρύθμισης, ή έστω κατανείμετε αναλογικά τις δύο νέες Διευθύνσεις:

στα Χανιά την έδρα της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Κλάδου Τάξης (μέχρι και σήμερα έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης) και
στο Ηράκλειο την έδρα της νεοϊδρυόμενης Διεύθυνσης Ασφαλείας Κρήτης (όπου πέρα από το εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό, διαθέτει και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

 

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα