Σήφης Φανουράκης

Απόψεις | 12.05.2014

Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα «κανακεύουν και χαριεντίζονται με την κεντρική εξουσία», και δέχονται τις περικοπές αδιαμαρτύρητα, σιωπώντας μπροστά στη διάλυση του κοινωνικού ιστού!

του Σήφη Φανουράκη

Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η πλειοψηφία των  υποψηφίων προσπαθεί να «μεταμφιεστεί» για λόγους πολιτικής επιβίωσης και εκλογικής στρατηγικής. Μεταλλάσσονται σε ανεξάρτητους και μάλιστα αποποιούνται τα κόμματα που μέχρι χθες τους «στήριζαν».

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με το φάσμα της πτώχευσης, επικράτησαν τα αντανακλαστικά επιβίωσης της χώρας και διασώθηκαν αρκετοί από τους αυτούς. Προτάθηκαν από τα μεγάλα κόμματα  τα οποία βέβαια και ευθύνονται για την κατάρρευση της οικονομίας και την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν πάλι με τα ίδια φθαρμένα κριτήρια, με αποτέλεσμα :  η αναμενόμενη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και η «αξιοκρατική ανακυττάρωση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναβληθεί για το απώτερο μέλλον.

Σ’αυτές τις εκλογές θα απολαύσουμε πλεόνασμα ανεξαρτησίας από υποψήφιους δημάρχους και συμβούλους. Όλοι δηλώνουν ανεξάρτητοι. Βέβαια, μέλη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ανεξάρτητοι ! Μνημονικοί και «υπάκουοι», με αιτιολογίες του τύπου : «Δε μπορούμε να υποσχεθούμε πολλά γιατί η κεντρική διοίκηση στερεί πόρους από τους Δήμους. Η κυβέρνηση στέρησε τους πόρους, αλλά την κυβέρνηση την στηρίζουμε, καταγγέλλοντας τις αποφάσεις της. Εξάλλου, η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια». 

Υπόσχονται ότι θα ρίξουν το βάρος στον κοινωνικό τομέα, τα κοινωνικά παντοπωλεία,  τα κοινωνικά φαρμακεία,  τα κοινωνικά συσσίτια,  οι κοινωνικές ουρές των ταπεινωμένων με τα κουπόνια, τις οποίες η κυβέρνηση δημιούργησε. Την κυβέρνηση όμως δεν την καταγγέλλουν. Αρκούνται απλώς σε αγαθοεργίες.

Υπόσχονται ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας (δίμηνες ή κοινωνικής εργασίας) στην περιοχή του δήμου τους, προφανώς για όσους απολύθηκαν και θα απολυθούν από τους δήμους λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία συνολικά δεν καταδικάζουν.

Λειτουργούν ως «δευτεροκλασάτα» κομματικά στελέχη που στηρίζουν και υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική : για τη δωρεάν παραχώρηση σε ιδιώτες ολόκληρων υπηρεσιών των Δήμων, όπως η καθαριότητα και η ύδρευση.

Έχουν αλλάξει το «χρίσμα», σε «στήριξη» δηλώνοντας : «εγώ έκανα έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, αλλά η στήριξη από το κάθε κόμμα είναι ευπρόσδεκτη».

Εκλιπαρούν για στήριξη από τους τοπικούς βουλευτές που ψηφίζουν «ναι σε όλα». Σκηνοθετούν επισκέψεις υπουργών και βουλευτών δήθεν για τα προβλήματα του Δήμου και με την ευκαιρία κόβουν και καμιά κορδέλα εγκαινιάζοντας «έργα» που είναι και περιφερειακά και με την «ευγενή» παρουσία του «ομογάλακτου» περιφερειάρχη. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ποιος δήμαρχος προσπάθησε να σφετεριστεί τα ολυμπιακά έργα που έγιναν στο Ηράκλειο το 2004, «ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που έκανε είναι να φωτογραφίζεται σ’αυτά είτε ο ίδιος, είτε ο τότε αντιδήμαρχος και σημερινός δήμαρχος όμορου δήμου». 

Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα «κανακεύουν και χαριεντίζονται με την κεντρική εξουσία», και δέχονται τις περικοπές αδιαμαρτύρητα, σιωπώντας μπροστά στη διάλυση του κοινωνικού ιστού!

Μάλιστα τώρα τελευταία, «κάποιοι λίγοι» απ’αυτούς, τρέχουν να φωτογραφηθούν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι υποψήφιοι (ήταν και το 2010) σε ένα τέτοιο «ανεξάρτητο» συνδυασμό, στην πιο μνημονιακή  δημοτική αρχή του Νομού !

Τώρα κατακλύζουν τα ηλεκτρονικά μέσα με έργα, εγκαίνια, ψαλίδια που κόβουν κορδέλες και φιγουράρουν σε αντιαισθητικές και κακόγουστες φωτογραφίες αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Και βέβαια στις φωτογραφίες και ο κος Δήμαρχος, πάντα χαμογελαστός.

Διαφημίζουν ως δικά τους και τα έργα της περιφέρειας! Για παράδειγμα «κάποιος» Δήμαρχος προπαγανδίζει ένα έργο γράφοντας, «…συνεργασία με περιφέρεια Κρήτης για το δρόμο Γάζι- Κρουσώνα», χωρίς να μας λέει τι έχει κάνει για πληρωθούν όσοι έχουν προσφέρει προκαταβολικά την περιουσία τους για τον δρόμο.  Όπως επίσης προπαγανδίζει άλλο έργο στις Γωνιές , «μετατόπιση στύλων Δ.Ε.Η», ή «δωρεάν δίκτυο internet στην Τύλισσο και το Λουτράκι Μαλεβιζίου» !

Μάλιστα σχεδόν όλοι προπαγανδίζουν έργα, τα οποία όμως έχουν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους Δημάρχους, αλλά τα οικειοποιούνται αυτοί !

Όλα αυτά βέβαια είναι κωμικά αλλά δεν προκαλούν γέλιο, παρά μόνο θλίψη και θυμό. Είναι κωμικοτραγικά δεδομένου ότι, όλα τα ανταποδοτικά τέλη έχουν αυξηθεί και ιδιαίτερα το νερό, ενώ η ανεργία όλο και αυξάνεται και οι δημοτικοί «άρχοντες» καμαρώνουν στις φωτογραφίες και στα τηλεοπτικές κάμερες ! Και όλα αυτά για να «τελειώσουν το έργο τους» !

Είναι σαφές και επιβεβλημένο ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέα πρόσωπα, άφθαρτα, ζυμωμένα με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και όχι κομματικά «χρισμένους» υποψήφιους να το παίζουν προκλητικά «ανέντακτοι».

Αυτές οι  εκλογές είναι κατά βάση πολιτικές και ιδεολογικές. Μπροστά στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά , οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν με βάση τις αρχές , τις θέσεις και το πολιτικό ήθος.

Πρέπει επιτέλους να προβληθεί μια άλλη αντίληψη για τις Δημοτικές εκλογές που θα δώσει το προβάδισμα στην τοπική κοινωνία, που θα απεγκλωβίσει νέες δυνάμεις ανατρέποντας το υπάρχον άρρωστο σκηνικό των «παραγόντων» και των «εκλεκτών» που χρόνια τώρα λυμαίνεται την ζωή των πολιτών.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η αδιαφορία, η απουσία, η μοιρολατρία  η ατομικότητα και η παθητικότητα των δημοτών.

Πρέπει επιτέλους να μην επιτρέπουν αυτήν την «άθλια» προπαγάνδα  έργων και να πάψουν να «βολεύονται και να κλαψουρίζουν» χωρίς να αντιδρούν. Να πάψουν να ψηφίζουν στη βάση των πελατειακών και οικογενειοκρατικών σχέσεων, ενώ από την άλλη, η κοινωνία διαλύεται και κανείς δεν αγανακτεί.

Πρέπει για τα επόμενα πέντε χρόνια οι δημότες να αρνηθούν τη  μνημονιακή διαχείριση και την υποταγή των δήμων σε πολιτικές :  υπερφορολόγησης και  λιτότητας.

Πρέπει επιτέλους να ψηφίσουν για ένα δήμο, συμπαραστάτη και μαχητή στο πλευρό της κοινωνίας. Ένα δήμο που δεν «θα σχεδιάζει βάση πεντάμηνων συμβάσεων και κινέζικων κυβόλιθων», αλλά έναν δήμο που θα βάζει τις βάσεις για τη στροφή στις πολιτικές :  παραγωγικής ανάπτυξης και δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας.

Καταψηφίστε τους αλαζόνες «βλαχοδήμαρχους» ,τους σύγχρονους μαυρογιαλούρους ,τα δεκανίκια των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας και φτωχοποίησης.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα