Κόσμος | 31.03.2015

Η Ελλάδα βασίζεται στην τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, καθώς μέσα στον Απρίλιο πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από αποπληρωμές, με πρώτη στις 9 Απριλίου προς το ΔΝΤ.

Ευρείας κλίμακας οι συνέπειες σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει μια οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία αφού αρχίζει να φαίνεται ως η τελευταία ελπίδα της χώρας για την οικονομική της επιβίωση όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.

Από την πλευρά της Ρωσίας έχει ειπωθεί ότι επιθυμεί να προσφέρει στην Ελλάδα χρήματα, όμως η Ελλάδα ήταν κολλημένη στη βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως όλα αυτά ήταν πριν η χώρα φλερτάρει με τη χρεοκοπία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά δεδομένα, η Ελλάδα αναμένει να λάβει την τελευταία δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ προβλέπεται ότι μπορεί να ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.

Η πίεση έχει αυξηθεί ασφυκτικά για την Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει μια αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να απελευθερωθούν τα κεφάλαια της τελευταίας δόσης, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η λίστα που παρουσιάστηκε την Παρασκευή δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους πιστωτές, με αποτέλεσμα η βοήθεια να παραμένει κλειδωμένη.

Η Ελλάδα βασίζεται στην τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, καθώς μέσα στον Απρίλιο πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από αποπληρωμές, με πρώτη στις 9 Απριλίου προς το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο χρόνος εκπνέει και για το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο για τέσσερις μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη την 8η Απριλίου του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα κρίνεται επίκαιρη και θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα κάποια οικονομική βοήθεια, προσφορά άλλωστε που είχε υπάρξει και στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, λίγο μετά την εκλογή του Αλ. Τσίπρα, σε δηλώσεις του στο CNBC ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, είχε αναφέρει ότι η Ρωσία θα σκεφτόταν να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Έλλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή.

Ο Zsolt Darvas, μέλος της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel, επισημαίνει σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο σήμερα, Τρίτη, ότι αν η Ελλάδα πάει στη Ρωσία για χρήματα, αυτό θα έχει ευρείες συνέπειες.

Προσθέτει δε, ότι «πραγματικά ελπίζω και εκτιμώ ότι ο Τσίπρας και τα άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρώπης και το μέλλον της είναι μέσα στην Ευρώπη».

«Αν η Ελλάδα αγνοήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και πάει στη Ρωσία για χρήματα, αυτό θα μπορούσε να έχει ευρείας κλίμακας συνέπειες», σημειώνει, εκτιμώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της».

ΠΗΓΗ: enikonomia

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα