Υγεία | 30.11.2014

Η παχυσαρκία προκαλεί κάθε χρόνο καρκίνο σε 481.000 ανθρώπους

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο εξαιτίας των περιττών κιλών τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 3,6% όλων των κρουσμάτων καρκίνου που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλονται στην παχυσαρκία, με τις γυναίκες-ασθενείς να είναι περισσότερες από τους άντρες.

Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το 2012, έτος που υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η παχυσαρκία προκάλεσε καρκίνο σε 481.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το 64% των ασθενών βρίσκονται στην Βόρειο Αμερική και στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Oncology». Αυτό σημαίνει ότι το 8% των κρουσμάτων καρκίνου στις γυναίκες αυτών των περιοχών και το 3% στους άντρες, οφείλονται στην παχυσαρκία.

Τα αντίστοιχα ποσοστά σε γυναίκες και άντρες των αναπτυσσόμενων χωρών είναι για προφανείς λόγους σαφώς μικρότερα (1,5% και 0,3%) και γι’ αυτό πέφτει στο 3,6% ο παγκόσμιος μέσος όρος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το περίσσιο σωματικό λίπος προκαλεί καρκίνο, επιφέροντας αλλαγές στα επίπεδα ινσουλίνης (ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας), γλυκόζης (σακχάρου) και διαφόρων άλλων ορμονών (π.χ. οιστρογόνων) και αυξάνοντας την χρόνια φλεγμονή.

Υπολόγισαν επίσης πως οι γυναίκες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο απ’ ό,τι οι άντρες, καθώς οι καρκίνοι της παχυσαρκίας σε αυτές ανέρχονται στο 5,4% των νέων κρουσμάτων καρκίνου, ενώ στους άντρες ανέρχονται στο 1,9% (ή σε 345.000 και 136.000 αντιστοίχως). 
Οι καρκίνοι του μαστού, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου ευθύνονται για τα σχεδόν τρία τέταρτα (σχεδόν 250.000 κρούσματα) των καρκίνων της παχυσαρκίας στις γυναίκες.

Στους άντρες οι κύριοι καρκίνοι της παχυσαρκίας είναι αυτοί του παχέος εντέρου και του νεφρού, που αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα των συνολικών κρουσμάτων (σχεδόν 90.000 περιστατικά).

Οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμα πως από όλους τους θανάτους που προκαλεί η παχυσαρκία κάθε χρόνο, το σχεδόν ένα τέταρτο (118.000 περιστατικά) είναι θάνατοι από καρκίνο.


Πηγή: tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα