Υγεία | 29.06.2014

Ερευνητές ανέλυσαν γενετικά στοιχεία περισσότερων των 146.500 ανθρώπων.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν αιτία υπέρτασης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Προηγούμενες έρευνες, υπέδειξαν ισχυρή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της υπέρτασης αλλά δεν αποδείχτηκε άμεση αιτιατή σχέση.

Ερευνητές ανέλυσαν γενετικά στοιχεία περισσότερων των 146.500 ανθρώπων. Για κάθε 10% αύξηση στα επίπεδα βιταμίνης D,σημειώθηκε μείωση κατά 8% του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''The Lancet Diabetes & Endocrinology''. Η ερευνήτρια Elina Hypponen, του University of South Australia, δήλωσε ότι δεδομένου του κόστους και των παρενεργειών που συνδέονται με τα ανιυπερτασικά φάρμακα, η δυνατότητα να εμποδιστεί ή να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και επομένως ο κίνδυνος υπέρτασης με τη βιταμίνη D είναι πολύ ελκυστική.

Ενώ τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανή αιτιατή σχέση, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν την αποδεικνύουν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν υπέρταση και ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, δήλωσε η Hypponen.

Ο Dr. Shoaib Afzal και ο Dr. Borge Nordestgaard, από το Copenhagen University Hospital και το University of Copenhagen, στη Δανία, σημειώνουν ότι ενώ η έρευνα αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση του τρόπου που τα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση υπέρτασης, πολλά ακόμη παραμένουν άγνωστα.

Δήλωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες και κλινικές δοκιμές για να αποδείξουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να εμποδίσουν ή να αντιμετωπίσουν την υπέρταση, πριν συσταθεί η συγκεκριμένη προσέγγιση.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα