Κόσμος | 31.03.2015

O εισαγγελέας, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, υπό τη απειλή όπλου

Την ώρα που η Τουρκία περνάει δύσκολες ώρες με το εθνικό μπλακ-άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησής της, θρίλερ ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης όπου ένοπλοι κρατούν τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, θύματος της βίαιης αστυνομικής καταστολής της εξέγερσης του καλοκαιριού του 2013.

Το βράδυ, λίγο μετά τις 20:30 αναρτήθηκε στο Twitter βίντεο, στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί στο δικαστικό μέγαρο και δημοσιεύτηκαν πληροφορίες ότι ασθενοφόρο απομακρύνθηκε με ταχύτητα από το σημείο. Η πληροφορία αυτή ερμηνεύτηκε ως έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης για απελευθέρωση του εισαγγελέα. Το Twitter είναι η μοναδική πηγή ενημέρωσης γύρω από το περιστατικό, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ενεργοποίησε το νόμο που επιβάλλει λογοκρισία στη δημοσίευση πληροφοριών.

Το μεσημέρι, ένοπλοι εισέβαλαν στο γραφείο του εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Τσαγλαγιάν, και τον πήραν όμηρο υπό την απειλή όπλου. Φωτογραφίες του εισαγγελέα με το όπλο στον κρόταφο ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter και, όπως φαίνεται παρακάτω, οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKC.

Σε ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύεται στο YouTube, οι δράστες φέρονται να επαναλαμβάνουν τις απειλές τους ότι θα σκοτώσουν τον εισαγγελέα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. «Μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα δεκάδες  παιδιά του λαού που σκοτώθηκαν», ακούγεται να λέει μία φωνή προσθέτοντας: «Στο εξής εμείς θα απονείμουμε δικαιοσύνη».

Το βίντεο με το ηχητικό μήνυμα βρίσκεται στη διεύθυνση:http://t24.com.tr/video/savciyi-rehin-alan-dhkclilerden-sesli-mesaj,776

Ισχυρές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν αμέσως έξω από το δικαστικό μέγαρο. Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική Hurriyet ακούστηκαν από τo εσωτερικό του κτιρίου και πυροβολισμοί. 

Ο εισαγγελέας είχε διοριστεί στη θέση αυτή το περασμένο καλοκαίρι, με μία αμφιλεγόμενη νομοθετική πράξη του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με μαζικούς διορισμούς και απομακρύνσεις επιχείρησε να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο στο σώμα των δικαστών και εισαγγελέων.

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι δράστες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15:36 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σε αντίθετη περίπτωση απειλούν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν για να απολογηθούν δημόσια.

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από κάνιστρο δακρυγόνου ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν. 

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

in.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα