Κρήτη | 01.11.2015

Από το 2000 είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στο οποίο παραχωρήθηκε το 2002 από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εγκαινιάζεται σήμερα Κυριακή το Μουσείο – Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο, μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, χρηματοδότησε το έργο με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στην τελετή παρίσταται και ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του κόμματος. Η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της χώρας μας και μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της λειτουργεί ως σύγχρονο μουσείο διεθνών προδιαγραφών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο κτήριο επιστημονικών και διοικητικών υπηρεσιών (Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης – απέναντι από την οικία Βενιζέλου) ενω χαιρετισμό απηυθηνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης θα μιλήσει για τη σημασία του ΕΣΠΑ ως αναπτυξιακού εργαλείου και ειδικότερα για το έργο αποκατάστασης και μετατροπής της οικίας Βενιζέλου σε σύγχρονο Μουσείο, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαος Παπαδάκης θα αναφερθεί στη διαχρονική σχέση του Βενιζέλου με την οικία της Χαλέπας και η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Χαρά Αποστολάκη θα παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες ενός σύγχρονου μουσείου που στεγάζεται σε μία αυθεντική οικία.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και θα ακολουθήσει ξενάγηση των επισκεπτών. Η οικία της Χαλέπας, η οποία κτίστηκε το 1880 από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, έχει χαρακτηριστεί “στέγη της ζωής” του μεγάλου πολιτικού, καθώς σε αυτή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του ενώ συνδέεται με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής του ζωής και της επαναστατικής και πολιτικής του διαδρομής. Επιπλέον, ο Βενιζέλος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην οικία της Χαλέπας, δεδομένου ότι τη σημερινή της μορφή την απέκτησε μετά την ανακαίνιση του 1927, την οποία είχε επιβλέψει ο ίδιος.

Από το 2000 είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στο οποίο παραχωρήθηκε το 2002 από το Υπουργείο Οικονομικών. Το έργο αποκατάστασης και μετατροπής της σε σύγχρονο μουσείο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Κατά το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας της με τη νέα της μορφή, η οικία Βενιζέλου έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών, από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέσα σε ένα τρίμηνο έχει υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, ενώ ήδη στους χώρους της εφαρμόζονται πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 4.000 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα