Ελλάδα | 31.05.2015

Λαϊκοί αγώνες δρόμου

Δύο αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Δίστομο με το σύνθημα «Ποτέ πια ναζισμός».

Το Σάββατο στην Αθήνα διεξήχθη ανοιχτός λαϊκός αγώνας δρόμου, μήκους 5.500 μέτρων, ως «Δρόμος Ελπίδας», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 74 ετών από την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941 από τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο.

Διοργανωτές ήταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του δήμου Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ). Αφετηρία και τερματισμός ήταν ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από την Ακρόπολη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Στέφανος Ληναίος εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η κόρη του Λάκη Σάντα, Γεωργία, η οποία έδωσε και την εκκίνηση του αγώνα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι της περιφέρειας και του δήμου Αθηναίων.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ήσυχος υπενθύμισε «την αρπαγή της σημαίας που "υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη της αττική γη", λόγια ειπωμένα από τον ίδιο τον Λάκη Σάντα που αποτυπώνουν όμως τα συναισθήματα κάθε κατακτημένου Έλληνα».

Την Κυριακή διεξήχθη στο μαρτυρικό Δίστομο, ο «31ος Δρόμος Θυσίας Διστόμου», στο πλαίσιο του 10ημέρου των εκδηλώσεων στη μνήμη των 218 Διστομιτών που σφαγιάσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 10η Ιουνίου 1944.

Διεξήχθησαν ταυτόχρονα δύο αγώνες με ώρα εκκίνησης 10:30:

- Πρώτη διαδρομή (11.200 μέτρα) από Καρακόλιθο σε Δίστομο (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

- Δεύτερη διαδρομή (1.200 μέτρα) από Λόφο Μαυσωλείου στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Διοργανωτές ήταν ο δήμος Διστόμου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την 10η Ιουνίου, 71η επέτειο της Σφαγής. Κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων είναι «Μνήμη - Πένθος- Ελπίδα».

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα