Υγεία | 26.03.2016

Οι ερευνητές τούς υπέβαλλαν σε εξετάσεις αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν τις επόμενες δύο εβδομάδες να τρώνε καθημερινά 40 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα.

Έχετε στρες; Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώσει γρήγορα την ψυχική σας διάθεση, ελαττώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ελβετοί ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην διαδικτυακή έκδοση της «Επιθεώρησης Πρωτεομικής Έρευνας» (JPR), παρακολούθησαν ομάδα εθελοντών οι οποίοι δήλωσαν ότι περνούν περίοδο παρατεταμένου, έντονου στρες.

Οι ερευνητές τούς υπέβαλλαν σε εξετάσεις αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν τις επόμενες δύο εβδομάδες να τρώνε καθημερινά 40 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από τις δύο εβδομάδες ο μεταβολισμός των εθελοντών είχε τροποποιηθεί και τα επίπεδα των ορμονών του στρες είχαν ελαττωθεί, παρ’ ότι οι πηγές του στρες παρέμεναν στην ζωή των εθελοντών.

«Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας είναι αρκετή για να τροποποιηθεί ο μεταβολισμός υγιών ατόμων», γράφουν οι ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο της εταιρείας Νεστλέ στη Λωζάνη.

Η σοκολάτα φάνηκε επίσης να συμβάλλει στην αποκατάσταση και άλλων δυσλειτουργιών του οργανισμού, οι οποίες εκδηλώνονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες.

Το ερώτημα είναι εάν και πόσο ωφελεί την υγεία, αλλά και το σωματικό βάρος, η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας. Οι ερευνητές λένε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή απ’ όλες, διότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες πιστεύεται ότι ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και γενικότερα τον οργανισμό.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η ποσότητα της σοκολάτας που έτρωγαν οι εθελοντές ήταν πολύ μικρή και δύσκολα θα επηρέαζε το σωματικό τους βάρος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να παρέχει οφέλη στον οργανισμό, εφ’ όσον όμως καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες ώστε να μην υπονομευθούν το σωματικό βάρος και άλλοι δείκτες της υγείας.

Νωρίτερα εφέτος, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια ανέφεραν στο ετήσιο συνέδριο της «Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας» ότι ένα μεγάλο ποτήρι ρόφημα σοκολάτας μπορεί να διευκολύνει την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και καταπολεμά την νοητική κόπωση – δύο ιδιότητες πολύ χρήσιμες για μικρούς και μεγάλους που διαβάζουν λ.χ. για να δώσουν εξετάσεις.

Τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Εσωτερικής Παθολογίας» (JIM) μελέτη που έδειξε πως λίγη σοκολάτα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 66% τον κίνδυνο θανάτου έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου.Πηγή: tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα