Κόσμος | 30.10.2015

Διαβάστε πώς το «χάρισμα» της 65χρονης Joy έκανε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέα συμπτώματα της νόσου

Όταν η Joy Milne παρατήρησε ότι ο σύζυγός της μύριζε διαφορετικά, υπέθεσε ότι αυτή η οσμή σχετίζονταν με τον χώρο όπου εκείνος εργαζόταν, καθώς ήταν αναισθησιολόγος. Ωστόσο έξι χρόνια αργότερα, ο άνδρας άρχιζε να ανακαλύπτει συμπτώματα που θα οδηγούσαν στη διάγνωση της νόσου του Πάρκισον και η Joy θα μάθαινε ότι θα μπορούσε να το καταλάβει πολύ νωρίτερα. «Πάντα μπορούσα να αναγνωρίσω μυρωδιές που άλλοι δεν μπορούσαν», είπε η 65χρονη Joy στο BBC σύμφωνα με τη Washington Post. Αλλά τη συγκεκριμένη μυρωδιά συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να τη μυρίζει και σε άλλους ανθρώπους που παρευρίσκονταν σε μια συγκέντρωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για την εν λόγω νόσο, γι' αυτό και αποφάσισε να απευθυνθεί στους αρμόδιους ερευνητές και να τους μιλήσει για τη θεωρία της. Εκείνοι δέχτηκαν να τη μελετήσουν και προχώρησαν στο εξής πείραμα: 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μοίρασαν πουκάμισα σε έξι ασθενείς και άλλα τόσα σε ανθρώπους που δεν νοσούσαν και αφού τα φόρεσαν, στη συνέχεια δόθηκαν στην Joy προκειμένου να τα ξεχωρίσει. Η Joy έπεσε «μέσα» σε 11 από τις 12 περιπτώσεις, δηλώνοντας βέβαιη ότι το πουκάμισο που τη «δίχασε» είχε φορεθεί από άτομο που νοσούσε.  

«Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε» δήλωσε στο BBC ένας εκ των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Γι' αυτό και έπρεπε να το ψάξουμε περισσότερο» Πηγή: protothema.gr
 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα