Υγεία | 01.08.2013

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το μηχανισμό της πρόκλησης της αλλεργίας από τη γάτα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και συγκεκριμένα στην πρόκληση συμπτωμάτων όπως το φτέρνισμα και ο βήχας.

Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν σοβαρές αλλεργίες, ενίοτε τόσο έντονες που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, όταν έρχονται σε επαφή με γάτες.

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το μηχανισμό της πρόκλησης της αλλεργίας από τη γάτα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και συγκεκριμένα στην πρόκληση συμπτωμάτων όπως το φτέρνισμα και ο βήχας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζεστίασαν τις έρευνές τους στην «πιτυρίδα» της γάτας, σε νεκρές δηλαδή φολίδες του δέρματός της οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Τα εν λόγω αλλεργιογόνα της γάτας ενεργοποιούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, με την παρουσία μιας κοινής βακτηριακής τοξίνης, η οποία ενεργοποίηση προκαλή βίαιη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ευάλωτους στην αλλεργία της γάτας,  με συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το φτέρνισμα, το άσθμα και η καταρροή.

Ο οργανισμός των πασχόντων αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με το σάλιο, τα ούρα ή τμήματα του τριχώματος και του δέρματος της γάτας. Ο χρόνος εκδήλωσης των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες.

Η Δρ Κλερ Μπράιαντ που συμμετείχε στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι η κατανόηση του μηχανισμού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη κατάλληλων προληπτικών φαρμάκων. Ήδη εξετάζονται τρόποι διαφορετικού σχεδιασμού φαρμάκων που προορίζονται για ασθένειες όπως η σηψαιμία στην αντιμετώπιση της αλλεργίας στις γάτες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology.

 

econews.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα