Κόσμος | 30.03.2016

Οι σχέσεις μεταξύ της Σου Κι και των στρατηγών, θα προσδιορίσουν το βαθμό επιτυχίας του πολιτικού εγχειρήματος, καθώς οι στρατιωτικοί έλεγχαν την εξουσία στη χώρα, από το 1962.

Ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Μιανμάρ, ο Χτιν Κιάο της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD), ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός ηγέτης μετά από 50 χρόνια.

Παρέλαβε την εξουσία από τον Τέιν Σέιν ο οποίος τα πέντε χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ο νέος πρόεδρος ορκίστηκε μέσα σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο, μετά την άνοδο του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι στην εξουσία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Με δεδομένο το συνταγματικό περιορισμό που θέσπισε η στρατιωτική χούντα απαγορεύοντας την ανάληψη της προεδρίας από την Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο Χτιν Κιάο ήταν η επιλογή του πιο έμπιστου προσώπου του περιβάλλοντός της.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σου Κι και των στρατηγών, θα προσδιορίσουν το βαθμό επιτυχίας του πολιτικού εγχειρήματος, καθώς οι στρατιωτικοί έλεγχαν την εξουσία στη χώρα, από το 1962. Στη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην προεκλογική δέσμευση της Σου Κι για την αλλαγή του συντάγματος του 2008, που ενισχύει τον παρεμβατικό ρόλο του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

“Η κυβέρνησή μας, θα εδραιώσει την εθνική συμφιλίωση, την ειρήνη στη χώρα, αλλά και την εφαρμογή ενός συντάγματος, το οποίο θα δίνει χώρο στη δημοκρατία. Παράλλλα, θα βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής του λαού μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χτιν Κιάο.

skai.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα