Κόσμος | 30.09.2013

Μπαράζ δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου για τη σύλληψη του «έλληνα Führer»

To σύνολο του γερμανικού Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, αναφέρεται είτε με ρεπορτάζ είτε με την αναδημοσίευση πρακτορειακών ειδήσεων στις χθεσινές εξελίξεις της σύλληψης βουλευτών και ηγετικών στελεχών του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.

«Der Spiegel»: «Ακροδεξιά - Ελληνικό δηλητήριο».

Το ρεπορτάζ εστιάζει κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη έκθεση της συνηγόρου του πολίτη αναφορικά με την άνοδο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και την συνεργασία αστυνομικών με μέλη της Χ.Α, κάτι που αναγνωρίζει και η ίδια η ένωση των αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μία ομιλία του αναφερόμενος στο φαινόμενο είχε κάνει λόγο για «μάστιγα» και πως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να μην επιτρέψει στους «επιγόνους των Ναζί να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία».

Το ρεπορτάζ καταλήγει σημειώνοντας ότι οι Ακροδεξιοί επιχειρούν να φιμώσουν τους επικριτές: έχουν ασκήσει αγωγή εναντίον 14 ελλήνων δημοσιογράφων -και εναντίον του «Spiegel». Το κόμμα τους ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ, επειδή μία αναφορά του περιοδικού (Spiegel 16/2013) για «τρομερή συμμορία», σύμφωνα με την αγωγή, δυσφημούσε την «άψογη κοινοβουλευτική παρουσία» του κόμματος

«Focus»: Οι Έλληνες στρέφουν τώρα την πλάτη τους στη Χρυσή Αυγή

Εκτενές ρεπορτάζ, χωρίς όμως αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις, δημοσιεύει το περιοδικό στην έντυπη έκδοσή του, το οποίο -μεταξύ άλλων- τονίζει ότι ο τραγουδιστής της ραπΠαύλος Φύσσας ήταν το πρώτο θύμα ελληνικής καταγωγής της Χρυσής Αυγής και το κράτος απάντησε με εφόδους και συλλήψεις.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι «επί μακρόν οι Έλληνες υπέμεναν φοβικά ή ακόμα και επιδοκίμαζαν τις δραστηριότητες της ακροδεξιάς», υπενθυμίζοντας το ποσοστό του 6,9% που έλαβε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, αλλά και τα υψηλά ποσοστά μέχρι και 15% που κατέγραφαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη Χρυσή Αυγή.

Αναφέρει ακόμα ότι από τα ίδια τα αστυνομικά τμήματα στις προβληματικές περιοχές της Αθήνας προέτρεπαν τους πολίτες να αναζητήσουν βοήθεια στρεφόμενοι στην Χρυσή Αυγή και υπενθυμίζει πρόσφατες δηλώσεις, όπως του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, φιλοσοφώντας δημοσίως είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή.

Ο συντάκτης θυμίζει επίσης πως ο Επίσκοπος Αμβρόσιος των Καλαβρύτων είχε δηλώσει ότι «η Χρυσή Αυγή μπορεί να γίνει η γλυκιά ελπίδα των Ελλήνων», αρκεί «να περιορίσει κάποιες υπερβολές» και πως ο Επίσκοπος της Σιάτιστα Παύλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κόμμα ως «μαύρη νύχτα».

Εν συνεχεία το ρεπορτάζ αναφέρεται στην έκθεση που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η συνήγορος του πολίτη Καλλιόπη Σπανού αναφορικά με την αύξηση της ρατσιστικής βίας, έκθεση η οποία καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της συνεργασίας ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και την αστυνομία. Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικώνΧρήστος Φωτόπουλος επιβεβαιώνει ότι «υπάρχουν σχέσεις της Χ.Α. στην αστυνομία».

«Handelsblatt»: Δικαιολογημένη η ανησυχία για «συνθήκες Βαϊμάρης» στην Ελλάδα

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Παύλος Φύσσας, ο μουσικός που ανήκε στον χώρο της Αριστεράς ήταν το πρώτο θύμα ελληνικής καταγωγής της Χ.Α., σε αντίθεση με τις πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον σκουρόχρωμων μεταναστών και εξ’ αυτού του λόγου η δολοφονία αυτή έλαβε άλλη διάσταση από κάποια ΜΜΕ και ώθησε επίσης αρκετά πρώην μέλη του κόμματος να μιλήσουν σχετικά με τη δράση  και τις μεθόδους του.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι παραμένει ανοικτό το ερώτημα πόσοι είναι οι θιασώτες της ιδεολογίας του κόμματος, το οποίο -μεταξύ άλλων- αρνείται το ολοκαύτωμα και υιοθετεί αντισημιτικό λόγο.

Επισημαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που ψήφισαν το κόμμα ως τρόπο διαμαρτυρίας ενάντια στα κατεστημένα αστικά κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Το γεγονός ότι μετά από τη δολοφονία του μουσικού χάνει τη συμπάθεια, δεν είναι λόγος εφησυχασμού, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς ανησυχεί για «συνθήκες Βαϊμάρης» στη χώρα του.

«Δεν είναι αδικαιολόγητη η ανησυχία: η μαζική ανεργία, τα έξι χρόνια ύφεσης που βυθίζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην ανέχεια, η αίσθηση της διαρκούς ταπείνωσης από την τρόικα, η οποία, όπως οι αποικιοκράτες, εμφανίζεται ως επιθεωρητής των διεθνών δανειστών-όλα αυτά είναι νερό στο μύλο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και θυμίζουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην Γερμανία στην άνοδο του ναζισμού» καταλήγει ο συντάκτης.

«Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Μαφιόζικη Αυγή»

Εκτός από την αναφορά στις συλλήψεις βουλευτών και αστυνομικών με την κατηγορία του φόνου, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της εκβίασης, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «ο υπουργός δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας σχολίασε τις συλλήψεις σαν να έχει ήδη βγει το πόρισμα: „Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του δημοκρατικού κόμματος επιχειρούν να αλώσουν τη ζωή της χώρας, να υπονομεύσουν τους θεσμούς της Πολιτείας, να υποκινήσουν φυλετικό μίσος, να αμφισβητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη. Η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να δοκιμάσει τις αντοχές της δημοκρατίας και εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου“ δήλωσε ο Υπουργός».

Γίνεται επίσης αναφορά στις επιφυλάξεις ως προς το εάν οι κατηγορίες θα αποδειχθούν κατά τη διάρκεια της δίκης και παρατίθεται σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο τονίζει ότι κατά τη δίκη θα πρέπει να αποδειχθούν οι εγκληματικές πράξεις και να μην υπάρξει δίωξη πολιτικών φρονημάτων.

Ως προς τις επιπτώσεις στη δημοτικότητα της ΧΑ, σχολιάζεται ότι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων την ψήφισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επομένως αναμένεται πτώση του ποσοστού της όταν πλέον θα έχει ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα. «Άλλοι υποστηρίζουν ότι η εκκλησία, ο στρατός και η αστυνομία θα έπρεπε να αποστασιοποιηθούν κατηγορηματικά από το κόμμα ώστε να αποδυναμωθεί, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι σχέσεις αστυνομικών και ακροδεξιών» συνεχίζει το δημοσίευμα και καταλήγει με την επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός διέταξε έρευνα προς πάσα κατεύθυνση.

«Der Tagesspiegel»: Η δολοφονία του Φύσσα κηλίδα ντροπής για την Ευρώπη

Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, σημειώνει το άρθρο, αποτελεί κηλίδα ντροπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εκτιμά ότι η ποινική διαδικασία που κινήθηκε εναντίον στελεχών του κόμματος θα μπορούσε όχι απλώς να οδηγήσει την αρχηγική ομάδα στη φυλακή αλλά και να σημάνει το τέλος του κόμματος. «Αλλά τι θα γίνει με τους ψηφοφόρους;» διερωτάται ο συντάκτης και υπενθυμίζει ότι οι 500.000 ψήφοι θα μπορούσαν σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να είναι ένα εκατομμύριο. «Κανένας δεν γνωρίζει σε ποιον θα έδιναν την ψήφο τους αυτοί οι ψηφοφόροι, μετά από μια απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, αλλά σίγουρα όχι στα κεντρώα κόμματα. Για αυτό το λόγο δεν υπήρξε απαγόρευση του κόμματος» σημειώνει το σχόλιο και καταλήγει με την εξής προτροπή προς τους πιστωτές της Ελλάδας: «Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν: όσο βυθίζουν τη χώρα βαθύτερα σε ύφεση με συνεχείς νέες επιταγές λιτότητας, η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα διαλύονται».

«Tageszeitung»:

Το πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας  σημειώνει ότι και στη Γερμανία κάποιοι θα επιθυμούσαν να δουν νεοναζί με χειροπέδες, εννοώντας τα μέλη του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας (NPD). Υπενθυμίζει ότι στη Γερμανία διεξάγεται εδώ και χρόνια η συζήτηση περί απαγόρευσης του κόμματος, αλλά σημειώνεται ότι στην Ελλάδα απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες και δεν υπήρξε δίωξη πολιτικών φρονημάτων. Παρά τα κοινά στοιχεία στην ιδεολογία ΧΑ και NPD, στη Γερμανία οι νεοναζί είναι περιθωριοποιημένοι, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό της ΧΑ υπερέβη το 10%. Σημειώνεται επίσης ότι στην Ελλάδα η αστυνομία φαίνεται ότι συνεργάστηκε με τη ΧΑ ή έκανε τα στραβά μάτια όταν μέλη της ΧΑ προέβαιναν σε αξιόποινες πράξεις κατά μεταναστών. Το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι η μικρή δύναμη των Γερμανών νεοναζιστών «δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού και χαλάρωσης του αγώνα κατά της ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη Γερμανία. Αλλά καθιστά επίσης σαφές με πόση καθυστέρηση ήρθε το χτύπημα της δικαιοσύνης στην Αθήνα.»

«Süddeutsche Zeitung»: Με χιτλερικό χαιρετισμό στην φυλακή

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εμφάνιση του βουλευτή και νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά στην αστυνομική διεύθυνση Αθηνών, όπου, εισερχόμενος στο κτήριο, σήκωσε το χέρι σε χιτλερικό χαιρετισμό.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά μετά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 που φυλακίζεται εν ενεργεία αρχηγός κόμματος, ενώ ακροθιγώς αναφέρεται και στις σχέσεις της αστυνομίας με το νεοναζιστικό κόμμα, οι οποίες έρχονται στο φως μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Σημειώνεται δε ότι η δικαιοσύνη αξιοποίησε μία ιδιαιτερότητα του ελληνικού Δικαίου που επιτρέπει στην περίπτωση που επίκειται κίνδυνος να φυλακίζονται βουλευτές χωρίς της άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Αλλά η κατηγορία πρέπει μετά να εγκριθεί από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Μέχρι την τελεσίδικη ετυμηγορία οι έξι πολιτικοί παραμένουν μέλη του Κοινοβουλίου, σημειώνει η συντάκτης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τη συνήθη διάρκεια της διαδικασίας στην Ελλάδα, μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η απαγόρευση κόμματος στην Ελλάδας και πως η δικαιοσύνη θέλει να ασκήσει δίωξη στην Χ. Α ως «εγκληματική οργάνωση». Η συντάκτης υπογραμμίζει ότι η εισαγγελέας που ασκεί την προανάκριση θεωρείται ειδική στις περιπτώσεις πολιτικών εγκληματικών οργανώσεων και υπενθυμίζει ότι πριν από δέκα χρόνια είχε ασχοληθεί επιτυχώς με την τότε ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”.

Η ίδια υπενθυμίζει ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται σήμερα την Ουάσιγκτον, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να παραστεί σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου. Μετά επίκειται ένα ταξίδι στο Ισραήλ και τα στελέχη της Χ.Α. αρνούνταν πάντα το ολοκαύτωμα. Σε άλλο σχόλιο της ίδιας εφημερίδας υποστηρίζεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη κάνει αυτό που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει κάνει και πως παραμένει το ερώτημα γιατί άργησε τόσο.

Η συντάκτης εκφράζει την άποψη ότι «στην κορυφή του συντηρητικού κόμματος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπήρχαν πολιτικοί και σύμβουλοι που συνηγορούσαν στο να τηρηθεί στάση αναμονή και να υποτιμηθεί η σημασία (του φαινομένου). Δεν ήθελαν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στους νεοναζιστές, αλλά προτιμούσαν να επανέλθουν με ένα τράνταγμα προς τα δεξιά».

Αυτή ήταν μία δηλητηριώδης πολιτική συνταγή. Κι αυτό επειδή «οι προβοκάτορες της Χ.Α. που μιλούσαν για αίμα και τιμή, απλώς ήξεραν καλύτερα πώς να δελεάσουν τους χαμένους της ελληνικής κρίσης» σημειώνει η συντάκτης και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι«χωρίς τώρα τον φυλακισμένο αρχηγό τους, τον οποίο αποκαλούσαν Φύρερ, το νεοναζιστικό κόμμα είναι ακέφαλο. Το προς τα πού θα σκορπίσουν οι ψηφοφόροι του είναι ανοικτό. Οι λόγοι για τους οποίους τόσοι πολλοί Έλληνες αναζήτησαν μία βαλβίδα για τη διαμαρτυρία τους, εξακολουθούν να ισχύουν: υψηλή ανεργία, φτώχια, αισθήματα ανημποριάς και απογοήτευσης. Όποιος νομίζει ότι με το χτύπημα εναντίον των νεοναζί η Δημοκρατία ήδη έχει κερδίσει, χαίρεται πολύ νωρίς».

tovima.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα