Κρήτη | 31.07.2012

Άνω κάτω στο δήμο Ινναχωρίου μετά την πυρκαγιά στο Σφηνάρι και τις δυσλειτουργίες του πυροσβεστικού οχήματος της περιοχής

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Δημοτικού Συμβούλου, που είναι υπεύθυνος πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κισάμου,Νεκτάριου Μυλωνάκη, με αφορμή όσα ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα προβλήματα του...πολύπαθου πυροσβεστικού οχήματος του πρώην Δήμου Ινναχωρίου μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στο Σφηνάρι.

Όπως ο ίδιος σημειώνει:

"Σχετικά με τις δηλώσεις των επικεφαλής και στελεχών της αντιπολίτευσης του Δήμου μας περί του Πυροσβεστικού οχήματος του πρώην Δήμου Ινναχωρίου, σας αναφέρω -για να μάθει και ο κόσμος την αλήθεια- ότι το όχημα αυτό είναι ένα STAYER του 1974 προερχόμενο από τον Ελληνικό Στρατό που το είχε προμηθευτεί η πρώην Δημοτική αρχή Ινναχωρίου..

Η χωρητικότητα του οχήματος αυτού  σε νερό δεν είναι, όπως αναφέρθηκε, 13.000 χιλ τόνοι, αλλά 2.500 χιλ τόνοι.

Σαν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας και σαν πυροσβέστης 10 χρόνια  γνωρίζω ότι ο οδηγός είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του οχήματος του και την συντήρηση του  και οτιδήποτε πρόβλημα έχει να το αναφέρει στον υπεύθυνο. Τέτοια αναφορά σε εμένα ουδέποτε έγινε.. Αντιθέτως, με διαβεβαίωσαν ότι το όχημα αυτό δουλεύει, αλλά δεν είναι για μακρινές αποστάσεις.

Δύο μέρες πριν την φωτιά στο Σφηνάρι ειδοποίησα τον οδηγό να μεταβεί στο εκεί σημείο και μου είπε ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν δουλεύει . Τελικά, το όχημα δουλεύει ή δεν δουλεύει;  Ούτε μηχανικός είμαι ούτε οδηγός. Πάντως άκουσα εκ των υστέρων πολλά και διάφορα: Τη μία δεν έχει φρένα, την άλλη είχε πρόβλημα το σασμάν, μετά το διαφορικό. Ακόμη δεν έχω βγάλει άκρη ούτε εγώ ο ίδιος. Στην πορεία βέβαια προέκυψε άλλη ζημιά. Δύο μέρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά στο Κεφάλι πήρα τον ένα από τους δύο οδηγούς και μου είπε ότι το όχημα δεν έχει μπαταρίες...

Όσο για τον πολίτη που αναφέρθηκε ότι έβαλε το χέρι του στην καρδιά του και πήρε το όχημα και το έφερε στην πυρκαγιά στο Κεφάλι, είναι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και πρώην πρόεδρος της (τότε) κοινότητας Έλους, ο οποίος είχε οριστεί από τον πρώην Δήμαρχο κ. Κουκουράκη και παραμένει  μέχρι και σήμερα οδηγός του συγκεκριμένου Πυροσβεστικού οχήματος χωρητικότητας, επαναλαμβάνω, 2,5 τόνων.

Τελικά στην πορεία της πυρκαγιάς -ω εκ του θαύματος- το όχημα έφτιαξε και έφτασε στον τόπο, έστω και με καθυστέρηση, καθώς κινείται και με πολύ χαμηλή μέση ωριαία ταχύτητα. Και άραγε το όχημα αυτό θα βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μέσα σε πολύ λίγη ώρα και με ανέμους περίπου στα 8-10 μποφόρ ανέπτυξε μέτωπο κοντά στα 5 χιλιόμετρα για να φτάσει στα 20; Δεν έφταναν άραγε τα 40 οχήματα που βρισκόταν ήδη εκεί και το 41ο θα έσβηνε την φωτιά;

Εγώ σαν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας έκανα το χρέος μου στους πολίτες και θα το κάνω όσο είμαι ορισμένος στο πόστο αυτό σαν άνθρωπος, σαν πυροσβέστης και σαν δημοτικός σύμβουλος.

Τα υπόλοιπα δεν με αγγίζουν..."

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα