Κρήτη | 31.07.2012

Ξεκινά ο έλεγχος μέσω ΕΛΓΑ - Αργότερα οι ζημιές στις καλλιέργειες μέσω ΠΣΕΑ -"Έκρηξη" οργής για την καθυστερημένη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βιάννο, που τέθηκε το βράδυ της Τρίτης, για πρώτη φορά, υπό μερικό έλεγχο, μετά από μια ακόμη ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την πύρινη λαίλαπα, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις για εμπρησμό (δείτε εδώ). 

 

Όμως, τα προβλήματα του κόσμου ουσιαστικά ξεκινούν από εδώ και πέρα καθώς οι ζημιές είναι τεράστιες. Εκτιμάται ότι έγιναν στάχτη περίπου 150.000 ελαιόδεντρα, αιγοπρόβατα, μελίσσια, θερμοκηπιακές καλλιέργειες ενώ μεγάλες ζημιές υπάρχουν και στο δημοτικό δίκτυο άρδευσης  όπως και στα δίκτυα ιδιωτών.

 

Υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση χωριών της περιοχής και με την επικοινωνία. 

Ζημιές, επίσης, έχουν καταγραφεί και σε κατοικίες, ενώ ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ζητά να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη, όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive.

Ο φόβος ότι θα μείνουν χωρίς καμία πηγή εισοδήματος τα νοικοκυριά από τον προσεχή χειμώνα είναι διάχυτος!

 

Την Τετάρτη ξεκινά ο έλεγχος μέσω ΕΛΓΑ στο ζωϊκό κεφάλαιο, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες θα εξεταστούν εν ευθέτω χρόνω μέσω ΠΣΕΑ!

 

 

Το θέμα της στήριξης των πληγέντων θα εξεταστεί στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων. 

Την ίδια ώρα, η οργή ξεχειλίζει για την καθυστερημένη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος, ενώ πολλοί κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται τονίζουν ότι εάν οι δυνάμεις είχαν παρέμβει από την πρώτη στιγμή, στις πρώτες εστίες, η κατάληξη θα ήταν διαφορετική.

 

 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα