Πολιτισμός | 12.01.2012

Το ακριβές σημείο της πτώσης θα προσδιοριστεί αφού μελετηθεί η τροχιά που ακολουθεί.

Το ρωσικό, μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος "Φόβος-Γκρουντ (Phobos-Grunt), που μετά την εκτόξευσή του είχε μείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί να κατευθυνθεί προς τον πλανήτη Άρη, θα πέσει στον Ινδικό Ωκεανό, κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η διαστημική υπηρεσία Ροσκόσμος.

"Το χρονικό παράθυρο κατά το οποίο προβλέπεται να πέσουν στη Γη τα συντρίμμια του διαστημοπλοίου 'Φόβος-Γκρουντ' καθορίστηκε για τις 14-16 Ιανουαρίου, με σημείο αναφοράς την 15η Ιανουαρίου, στις 13:18 ώρα Μόσχας (11:18 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Με βάση το χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Ροσκόσμος, το διαστημόπλοιο θα πέσει στον Ινδικό Ωκεανό. Το ακριβές σημείο της πτώσης θα προσδιοριστεί αφού μελετηθεί η τροχιά που ακολουθεί.

Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου και είχε προορισμό τον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη απ' όπου επρόκειτο να συλλέξει δείγματα. Έχασε όμως τον προσανατολισμό του και δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το βαρυτικό πεδίο της Γης.

Το 2011 ήταν μια χρονιά πολύ δύσκολη για το διαστημικό τομέα της Ρωσίας που κατέγραψε πέντε συνεχόμενες αποτυχίες. Η τελευταία σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, όταν ένας δορυφόρος στρατιωτικών και πολιτικών τηλεπικοινωνιών έπεσε στη Σιβηρία καθώς παρουσιάστηκε βλάβη στον πύραυλο Σογιούζ που θα τον έθετε σε τροχιά

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα