Κόσμος | 01.05.2012

Για παρελκυστική τακτική στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Επικριτικός έναντι της ελληνοκυπριακής πλευράς εμφανίστηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη των Τουρκοκύπριων Ντερβίς Έρογλου και ένας εκ των διαπραγματευτών της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σε συνέντευξή του στο Λονδίνο, ο κ. Οζερσάι είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν πρόταση να συνεργαστούν οι δυο πλευρές για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, με το επιχείρημα ότι αυτό θα είναι ένα θέμα για την προτεινόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Χρησιμοποιούν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ως πρόσχημα για να μην συνεργαστούν μαζί μας», υποστήριξε ο σύμβουλος του Ντ. Έρογλου.

Ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι ο αργός ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες, χρησιμοποιείται ως τακτική για να εμποδιστούν μέτρα που θα βελτίωναν τη θέση των Τουρκοκυπρίων. «Γίνεται εκμετάλλευση των συνομιλιών από διεθνείς παράγοντες και από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς στο νησί, το οποίο βλάπτει τους Τουρκοκυπρίους και εμείς θέλουμε να αλλάξει το καθεστώς αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Οζερσάι επανέλαβε ότι οι τουρκοκυπριακές αρχές ετοιμάζουν ένα μονομερές «σχέδιο Β» για την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, εάν αποτύχουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και πρόσθεσε πως «ό,τι και να κάνουμε θα έχει στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ακόμα κι αν δεν το θέλει η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Δεν θα κάνουμε κάτι που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», τόνισε.

Επισήμανε ότι «όσο συνεχίζονται ακόμα οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι για τα Βαρώσια», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της πόλης εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα