Πολιτισμός | 30.09.2012

Ριζίτικα για τον αδούλωτο ρασοφόρο - Στη γενέτειρά του, τον Ασώματο Ρεθύμνου.

Την ώρα που οι καμπάνες σήμαναν για τον απογευματινό εσπερινό, στον Ασώματο Ρεθύμνου, στο παλιό δημοτικό του χωριού, ένα γρήγορο ξεφύλλισμα στο «Ρασοφόρο Ζορμπά», των καλών του φίλων και μαχητικών δημοσιογράφων, Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, και μια επισκοπική ματιά, στο βίο και την αδούλωτη πολιτεία της ζωή του παπά-Μιχάλη Γεωργουλάκη, ήταν ένα είδος επιμνημόσυνης δέησης, τέσσερα χρόνια μετά τον αιώνιο «εξορισμό», της αντάρτικης ψυχή του, στην αιωνιότητα…

Ο ήλιος βούλιαξε στα πέρατα του Λιβυκού πελάγους, για ν’ ανατείλει η ομόψυχη και στιβαρή φωνή της μαυροντυμένης ομάδας ριζίτικου τραγουδιού από τους Κούμους. Ήταν η έκπληξη της βραδιάς, αφιερωμένη στη λατρεία του παπά-Μιχάλη, όταν βρισκόταν εν ζωή,  για τους βουνίσιους ύμνους της Κρήτης.

Τα πόδια του, μπορεί να μην τον βαστούν, λόγω του πέρατος της ηλικίας του. Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Ηλιάκης όρθωσε το περήφανο ανάστημά του για να εξυψώσει, μέσα από μόλις δύο σειρές την υστεροφημία του πολύ καλού του φίλου, στην κορφή του φαραγγιού του Κοτσυφού: «Δεν στενοχώρησε και δεν αδίκησε ποτέ κανένα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει».

Συγχωριανοί και φίλοι, καταχειροκρότησαν τον «Ηλιογιώργη» (έτσι είναι γνωστός στην περιοχή), χωρώντας σ’ ένα λιτό και ζεστό χειροκρότημα το θαυμασμό τους στα λόγια μίας απ’ τις τελευταίες εμβληματικές μορφές της τοπικής κοινωνίας. Συγκινητικός και ο χαιρετισμός που απέστειλε απ’ το Μάτι Αττικής, ο παλιός συμφοιτητής του, στην παιδαγωγική ακαδημία του Ηρακλείου, ιερομόναχος Νίκος Κουμεντάκης.

Ουσιαστικός και καθηγητής-ιστορικός, Μιχάλης Τρούλης, συντονιστής της εκδήλωσης: «Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, συμπορεύεσαι με τη ζωή και τα ιδανικά του παπά-Μιχάλη. Υπήρξε μια αδούλωτη προσωπικότητα. Ένας «αετός» των φαραγγιών. Ας είναι αιωνία η μνήμη του…».

Απ’ τα λόγια του προλαλήσαντα του, δεν απέκλινε και ο Βαγγέλης Μουνδριανάκης, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου και κεντρικός ομιλητής, προσθέτοντας ότι: «Το βιβλίο είναι γραμμένο με την εξαιρετική αρτιότητα των αφηγητή και την ολοκληρωμένη καταγραφή των συγγραφέων. Ο παπά-Μιχάλης ήταν ένα με το λαό. Μια αντιεξουσιαστική μορφή που στηλίτευε με δίκαιο τρόπο τις υπερβολές και τις καταχρήσεις της Εκκλησίας και προσέγγισε με ένα προφητικό τρόπο τα κοινωνικά προβλήματα…».

Η πολέμια, των κατεστημένων, ζωή του παπά-Μιχάλη, έγινε αντικείμενο μελέτης για τους δύο επιστήθιους φίλους και συναδέλφους, Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη. Καταγράφηκε, λεπτομερώς και ουσιαστικώς, για να τιμηθεί η μνήμη του και να παραδειγματιστούν οι επόμενες γενιές. «Όταν γράφαμε το βιβλίο με το Γιάννη(σ.σ. Κανελλάκης), δακρύζαμε από συγκίνηση και θαυμασμό. Είχαμε ιερή υποχρέωση απέναντί στα οράματα και στις αξίες που μας μετέδιδε τόσα χρόνια.», υπογράμμισε ο Μανόλης Παντινάκης.

Χειμαρρώδης, όπως πάντα, ο συνομιλητής του, Γιάννης Κανελλάκης παρομοίασε τον ήρωα του βιβλίου με μια «μεγαλοπρεπή και βυζαντινή φυσιογνωμία, μπολιασμένη με δημοκρατικές και αλληλέγγυες ηθικές αρχές». Χαρακτηρίζοντάς τον, ακόμη, «Φως» και «φάρο πολιτισμού» έριξε ευθείες βολές, με κοινωνικοπολιτικές κατευθύνσεις στο καθεστώς της Εκκλησίας : «Αυτές τις δραματικές εποχές ο βασικός αρωγός της κοινωνίας έπρεπε να είναι η Εκκλησία, παραδειγματιζόμενες απ’ τον «ρασοφόρο Ζορμπά». Οι τοπικοί Ιεράρχες, επιπλέον έπρεπε να έχουν εκτιμήσει περισσότερο το μουσείο με τα σπάνια ευρήματά του…»

Ξεχωριστούς χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο παλιός δήμαρχος Φοίνικα, Μανώλης Μαστρογιαννάκης, ο αντιδήμαρχος του δήμου Αγίου Βασιλείου, Μανώλης Κατσαραγάκης, (συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης), ο παπά-Μανώλης Σταυγιανουδάκης και ο γιός του παπά-Μιχάλη, Γιώργος Γεωργουλάκης.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα