Κόσμος | 31.01.2012

Ακόμη πιο χαμηλά έπεσε το θερμόμετρο σήμερα στην πόλη Κνέζα και στην επαρχία Κοβάσνα

Η χαμηλότερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρατηρήθηκε στην πόλη Κνέζα, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου στις 5 τα ξημερώματα, το θερμόμετρο έδειχνε -29 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες κάτω του -20 έδειχνε την ίδια ώρα το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ακόμη και στην πρωτεύουσα, Σόφια (-21).

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πολικό ψύχος και σήμερα, με αρνητικές θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Ήδη, από χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Sofia News Agency", σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας έχει κηρυχθεί "πορτοκαλί συναγερμός" εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ έχει εκδοθεί και ξεχωριστή προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους σε τρεις περιοχές της χώρας: τη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Ντόμπριτς.

Χθες, το θερμόμετρο στην πόλη Τσιπράν έδειξε -24 βαθμούς Κελσίου και στο Βιντίν -20, ενώ σε αρκετές ακόμη περιοχές, όπως οι Μοντάνα, Οριάχοβο, Σβίστοφ, Λόβετς και Βέλικο Τίρνοβο καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1961.

Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο για συνέχιση του πολικού ψύχους, με ένταση των ανέμων, αλλά και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές.

Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες- ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- να μένουν στο σπίτι και να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς.

Ρουμανία

Στους -29,3% "κατρακύλησε", νωρίς το πρωί, το θερμόμετρο στην πόλη Ιντοσούρα Μπουζαουλούι της επαρχίας Κοβάσνα στην κεντρική Ρουμανία, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μέρα που στην παραπάνω ρουμανική επαρχία καταγράφεται πτώση της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο να διατηρείται σταθερά σε επίπεδα κάτω των -26 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τις αρχές της Κοβάσνα, δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας του πολικού ψύχους, με τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν κανονικά, όπως και οι παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρισμού.

Ανοιχτές είναι και όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες της επαρχίας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν -35,8 βαθμοί Κελσίου, στις 8 Φεβρουαρίου του 2005.Ακόμη πιο χαμηλά έπεσε ο υδράργυρος σήμερα το πρωί στη Βουλγαρία, όπου από χθες καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στο σύνολο σχεδόν της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα