Κρήτη | 29.02.2012

Λίγοι ... και τυχεροί δουλεύουν στις ελάχιστες κατασκευές που γίνονται στα Χανιά

Το 95% 'αγγίζει' η ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων στα Χανιά, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη, όπως η πληρωμή ενοικίων ή ακόμη και η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης!

Το πρόβλημα εντείνεται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι οικοδόμοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, διότι -κόβοντας τιμολόγια- θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες κι έτσι εξαιρούνται από την καταβολή, για λίγους έστω μήνες, ακόμη και του σχετικού επιδόματος.

Οι συνδικαλιστές παρουσίασαν χθες με τα μελανότερα χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση, τονίζοντας ότι η κρίση έχει πλήξει σε μέγιστο βαθμό την άλλοτε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, την οικοδομή, με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι, αλλά και ακόμη 200 περίπου επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον συγκεκριμένο κλάδο, να βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση, χωρίς να διαφαίνεται καμία αναπτυξιακή - επαγγελματική προοπτική.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων Παντελής Κουκλάκης, μιλώντας στα "Χανιώτικα Νέα" στο περιθώριο της χθεσινής συνέλευσης - συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η Ένωση στο Εργατικό Κέντρο, έκανε λόγο για «τρομακτική έξαρση της ανεργίας», σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι «πέραν του ότι δεν υπάρχει δουλειά ορισμένοι, όσοι κόβουν τιμολόγια, δεν έχουν το δικαίωμα ούτε καν να μπούνε στο ταμείο ανεργίας.

Ούτε και καταγράφεται στους ανέργους αυτός. Άνεργοι θεωρούνται επισήμως όσοι καταγράφονται στον ΟΑΕΔ και εισπράττουν το επίδομα, άρα δεν αποτυπώνεται η πραγματικά εικόνα. Και εκτός αυτού, το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται για μικρό χρονικό διάστημα, τρεις έως έξι μήνες, στους περισσότερους οικοδόμους, γιατί για να έχειw τις προϋποθέσεις να μπεις ένα χρόνο στο ταμείο ανεργίας πρέπει να έχεις πίσω πολλά ημερομίσθια, πράγμα που δεν υπάρχει στην υφιστάμενη περίπτωση. Έτσι, λοιπόν, πέραν του ότι δεν υπάρχει επιδότηση για την ανεργία έχουμε στερηθεί και το δικαίωμα της ιατρικής περίθαλψης. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οικοδόμων, περίπου 80%, που δεν εργάζεται, δεν έχει και ασφάλεια. Ούτε για τους ίδιους ούτε για τα παιδιά τους», επεσήμανε με έμφαση ο κ. Κουκλάκης.

Στην ερώτηση των "Χανιώτικων Νέων": «Και πώς ζουν;», ο πρόεδρος της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων απάντησε: «Είναι ένα ζήτημα το πώς ζουν. Εδώ στην επαρχία υπάρχει τεράστια δυσκολία, αλλά υπάρχει και κάποιο χωραφάκι κι έτσι την ψιλοβολεύουν ορισμένοι, όχι όλοι. Είναι δραματική η κατάσταση. Ξέρω πολλούς οικοδόμους, οι οποίοι έχουν απευθυνθεί σε Συσσίτια για να μπορούν να φάνε, να ζήσουν. Σε λίγο καιρό θα υπάρχει πρόβλημα και με τη στέγη, διότι πολλοί οικοδόμοι είναι στο ενοίκιο, με οικογένεια. Θα υπάρξει -λοιπόν- και πρόβλημα στέγης και γι' αυτούς και για τα παιδιά τους. Βιώνουμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν μπορούσε να διανοηθεί άνθρωπος ότι θα φτάναμε σε τέτοιο σημείο».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουκλάκης σημείωσε ότι «καμία λύση δεν διαφαίνεται. Παλιά, μπορεί να υπήρχε κάποιο ποσοστό ανεργίας για ένα χρονικό διάστημα, όμως υπήρχαν οι προοπτικές ότι την καλοκαιρινή περίοδο θα ξεκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα. Όλα αυτά ήταν εποχιακά. Τώρα είναι μια μόνιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν υπάρχει καμία προοπτική».

Ο γραμματέας της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων Θωμάς Σαριδάκης υπογράμμισε ότι «ο κλάδος είναι στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ τα τελευταία σαράντα χρόνια. Η ανεργία αγγίζει το 95%. Τα ημίμετρα όπως η κοινωφελής εργασία στους Δήμους, με τα οποία επιχειρούν να μειώσουν την ανεργία, εγκυμονεί κινδύνους. Είναι μια παγίδα στην ουσία. Το μόνο που θα κάνουν είναι να βάλουν τους συναδέλφους να παρακαλούν ο ένας πιο πολύ από τον άλλο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν αυτό το κουτσουρεμένο μεροκάματο και αυτά τα λίγα ένσημα που πάνε να δώσουν μπας και έχουν γιατρό τον επόμενο χρόνο. Θέλουν να χτυπήσουν τη Συλλογική Σύμβαση, δεν το κάνουν για το καλό μας».

Ο κ. Σαριδάκης τόνισε ότι «για να ανοίξουν δουλειές στον κλάδο μας πρέπει να δούμε μια σειρά από θέματα που θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και των Νοσοκομείων. Και ταυτόχρονα ο προγραμματισμός συγκεκριμένων αναγκαίων έργων και η αξιοποίηση πιστώσεων που υπάρχουν, διαδικασία που θα δώσει ώθηση στον κλάδο. Επίσης, πολύς κόσμος δεν έχει ιδιόκτητο σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει είναι να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και η παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους».

Χανιώτικα Νέα - Γιώργος Γεωργακάκης 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα