Ελλάδα | 12.03.2012

Για μεταρρυθμίσεις ουσίας και στον Πολιτισμό κάνει λόγο ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στην εφημερίδα "Der Tagesspiegel"

Η διαχείριση του πολιτισμού και οι ελληνογερμανικές σχέσεις αποτελούν το κεντρικό θέμα συνέντευξης του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στην γερμανική εφημερίδα "Der Tagesspiegel". Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), στο περίπτερο της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπου ο κόσμος, όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος, "έχει το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός δεν έχει έλλειψη αυτογνωσίας, ενώ ο δημοσιογράφος διερωτάται αν η άποψη του κ. Γερουλάνου ότι οι μεγάλοι ελληνικοί πολιτιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να υποστούν μείωση 25% των προϋπολογισμών τους και ωστόσο να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη ή κρυφή παραδοχή ότι κατά το παρελθόν και στον πολιτισμό υπήρχε χαλαρή σχέση με το χρήμα.

"Μείωση προϋπολογισμού κατά ένα τέταρτο; Για την Γερμανία θα ήταν αδιανόητο, τέλος, κατάρρευση!", σημειώνει και διαπιστώνει την πρόθεση του υπουργού "να κάνει μεταρρυθμίσεις ουσίας", αναφέροντας ότι θεωρεί δυσανάλογο το γεγονός ότι το 90% των πόρων του υπουργείου για τον πολιτισμό κατευθύνονται στην συντήρηση της αρχαίας κληρονομιάς, ενώ μόνο το 10% διατίθεται για τον σύγχρονο πολιτισμό.

"Η Ελλάδα πρέπει να σκεφθεί το σύνολο του ιστορικού της πλούτου, της ιστορίας της. Έχουμε τον κυκλαδικό πολιτισμό, το Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία του, η οποία έφθανε μέχρι την Ινδία, έχουμε την επιρροή των Βαλκανίων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και τον εβραϊκό πολιτισμό", δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Γερουλάνος περιγράφει την ελληνική νοοτροπία ως πρόβλημα των παιδιών μιας "διάσημης παλιάς οικογένειας". "Μπορεί κανείς να νιώσει αυτή την καταγωγή ως φορτίο και να υποφέρει από το βάρος της ή να τη δει ως πλεονέκτημα και να δημιουργήσει κάτι νέο", γράφει η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι, μπαίνοντας ο υπουργός στον χώρο της Έκθεσης παρατήρησε μια μεγάλη αφίσα με την εικόνα του Χριστού. "Χάρηκε μόνο για λίγο. Η βυζαντινή τοιχογραφία ήταν τουριστική διαφήμιση για την Τουρκία", προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά πάντως το δυσμενές κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ο Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με την εφημερίδα, δίνει τη δική του ερμηνεία: "Οι δομές της ΕΕ ήταν πολύ αδύναμες για να σταματήσουν την κρίση. Η κρίση απασχόλησε δύο κράτη, τους Έλληνες και τους Γερμανούς. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν ήταν παρούσα, όταν χρειαζόταν, γι' αυτό και η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ κάλυψε το κενό, πράγμα το οποίο δεν της απέδωσε μόνο φίλους", δήλωσε.

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ρεπορτάζ από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Γερουλάνος στο πλαίσιο της Έκθεσης, με αναφορές στην διαβεβαίωση του υπουργού ότι η ελληνική νομοθεσία προστατεύει το περιβάλλον από την υπερβολική ανάπτυξη των παραλιών και στο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα