Ελλάδα | 23.07.2012

Ελέγχθηκαν εννέα διαφορετικά είδη φάβας "Σαντορίνης" που βρέθηκαν σε ράφια - Μόλις μία ήταν όντως Σαντορίνης... Οι άλλες ήταν κτηνοτροφικά μπιζέλια (!) αλλά και mix από αλεσμένα όσπρια, κουκιά και φάβας αγνώστου προελεύσεως!

Κάποιοι ακριβοπλήρωναν ... για το αγαπημένο έδεσμα των γουρουνιών, πιστεύοντας ότι αγόραζαν και γεύονταν τη φημισμένη φάβα Σαντορίνης! Η απάτη αποκαλύπτεται, χωρίς ωστόσο να δημοσιεύονται τα στοιχεία των "επιχειρηματιών" που διακινούν φάβα ... που δεν είναι καν φάβα!

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει στο Protagon.gr ο Σταύρος Θεοδωράκης, τα αποτελέσματα ελέγχων που διεξήχθησαν σε εννιά διαφορετικά είδη φάβας που βρέθηκαν σε ράφια, προς πώληση, ως "Φάβα Σαντορίνης" αποκάλυψαν ότι ... η φάβα έχει πολλούς λάκκους τελικά!

Τέσσερις από τις πολυδιαφημισμένες «φάβες Σαντορίνης» ήταν κτηνοτροφικά μπιζέλια Αγγλίας! Αυτά που τρώνε δηλαδή τα γουρούνια στην Αγγλία, εδώ τα τρώμε ως φάβες Σαντορίνης! Για να δικαιολογήσουν μάλιστα το πρασινωπό χρώμα των αλεσμένων μπιζελιών κάποιες εταιρίες έγραφαν στην συσκευασία «βιολογική φάβα Σαντορίνης».

Άλλες τέσσερις «φάβες Σαντορίνης» ήταν αλεσμένα όσπρια, κουκιά, φάβες χαμηλής ποιότητας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν περάσει ούτε στα ανοιχτά από το νησί της Σαντορίνης.

Μόνο μία, τελικά, είναι γνήσια φάβα Σαντορίνης, με το σωστό χρώμα και πραγματική καταγωγή.

Σημειωτέον, οι εταιρείες που κυκλοφορούσαν τη νοθευμένη φάβα δεν τιμωρήθηκαν, δεν τους επιβλήθηκε πρόστιμο, δε δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία τους... Οι οκτώ πλαστές φάβες Σαντορίνης συνεχίζουν να κυκλοφορούν ως «φάβες Σαντορίνης» και να εξαπατούν τους Έλληνες καταναλωτές. 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα