Κόσμος | 31.05.2012

Σε μια διαφορετική συζήτηση για τη διάσωση και το μέλλον της Ελλάδας συμμετείχε ο κρητικής καταγωγής, ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Γ.Χατζημαρκάκης

Θέμα της εκπομπής Münchner Runde, η οποία μεταδόθηκε από τη Βαυαρική Τηλεόραση, ήταν οι προοπτικές επίλυσης της κρίσης στην Ελλάδα. Προσκεκλημένοι της εκπομπής με τίτλο «Ευρω-συναγερμός: Υπάρχει ακόμη περιθώριο να σωθεί η Ελλάδα;» ήταν ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP), ο γνωστός οικονομολόγος Max Otte και ο Ulrich Schäfer, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

- Η Γερμανία έχει κάνει λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, κληθείς να σχολιάσει πώς βιώνουν τη σημερινή κατάσταση οι πολίτες της Ελλάδας, αναφέρεται στο κλίμα πόλωσης που επικρατεί εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι η Ευρώπη τούς έχει εγκαταλείψει. Προ ημερών δέχθηκαν επίθεση από την επικεφαλής του ΔΝΤ. Οι περισσότεροι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και παρ’ όλα αυτά δέχονται επικρίσεις από το εξωτερικό. Η κατάσταση είναι γενικά πολύ δυσάρεστη. Ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί δραματικά, περίπου κατά 40%, ενώ η ανεργία των νέων έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 50% και περίπου το 30% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω ή στο όριο της φτώχειας» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Χατζημαρκάκης υποστήριξε ότι οι Έλληνες έχουν ουσιαστικά να επιλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, καθώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εγγυώνται την παραμονή στην Ευρωζώνη, ευθύνονται για την κρίση, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκφράζει τον κόσμο που θεωρεί υπερβολικά σκληρά τα μέτρα λιτότητας, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Η θέση που εδραιώνεται, εντωμεταξύ, στην Ελλάδα είναι η ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόμμα, που θα αναδειχθεί νικητής, διαπιστώνει.

Στη γερμανική επικαιρότητα κυριαρχεί η προβολή ακραίων συνιστωσών της ελληνικής πραγματικότητας, κατήγγειλε ο κ. Χατζημαρκάκης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν μεγάλους μισθούς ούτε φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Οι Έλληνες αυτοί αισθάνονται προσβεβλημένοι από την εικόνα του λαού, όπως προβάλλεται στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται δηλώσεις, όπως αυτές της επικεφαλής του ΔΝΤ, για να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων. «Με την άμεση αντίδρασή του στις δηλώσεις Lagarde πρέπει να κέρδισε 2-3%», εκτιμά.

«Οι Ευρωπαίοι, με πρώτη τη Γερμανία, έχουμε κάνει λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε δεν ήταν εφαρμόσιμο από την αρχή», διαπιστώνει.

Η πρότασή του είναι ήδη πριν τις εκλογές να ειπωθεί στους Έλληνες ότι το Μνημόνιο θα συμπληρωθεί από ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης. Προτείνει συγκεκριμένα την προώθηση στοχευμένων αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Κανένας από τους κορυφαίους πολιτικούς της Ευρώπης, με εξαίρεση τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, δεν επισκέφθηκε τα τελευταία 2 χρόνια την Ελλάδα», καταγγέλλει. «Όλοι μιλάνε για τους Έλληνες, αλλά όχι με τους Έλληνες». Αυτό πρέπει να αλλάξει.

 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα