Κόσμος | 24.08.2012

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, «η οποία συνάδει με αυτό που επιθυμούσε: να κριθεί ποινικά υπεύθυνος».

Συγγνώμη, επειδή «δεν σκότωσε περισσότερους ανθρώπους», ζήτησε ο δεξιός εξτρεμιστής Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής κρίθηκε από δικαστήριο του Οσλο ψυχικά υγιής και, συνεπώς, ποινικά υπεύθυνος για τη δολοφονία 77 ατόμων τον Ιούλιο του 2011. Ο 33χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 21 έτη κάθειρξης, που αποτελεί την ανώτατη ποινή στη Νορβηγία, η οποία όμως θα μπορεί να παρατείνεται εφόσον κρίνεται πως ο Μπρέιβικ παραμένει επικίνδυνος για την κοινωνία.

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο Μπρέιβικ δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, «η οποία συνάδει με αυτό που επιθυμούσε: να κριθεί ποινικά υπεύθυνος».

Ο Μπρέιβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του. Οπως γνωστοποίησε, δεν πρόκειται να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης.

Ο 33χρονος θα παραμείνει σε απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ιλα στα περίχωρα του Οσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι πέντε δικαστές έκριναν ομόφωνα τον Μπρέιβικ ψυχικά υγιή, ανακοίνωσε το δικαστήριο την Παρασκευή.

Η ψυχική υγεία του Μπρέιβικ υπήρξε σπαζοκεφαλιά για τους ψυχίατρους, καθώς άλλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι αρκετά υγιής πνευματικά για να τιμωρηθεί ποινικά για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ επέμενε ότι έπρεπε να κριθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του -για τις οποίες πιστεύει πως ήταν «τρομερές, αλλά απαραίτητες»-, εκτιμώντας ότι η ιδεολογία του θα μπορούσε να δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία.

Είχε, μάλιστα, δηλώσει πως δεν θα ασκούσε έφεση αν το δικαστήριο τον καταδίκαζε σε κάθειρξη.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε οκτώ ανθρώπους σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Οσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, όταν άνοιξε πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα