Κρήτη | 01.01.2012

Θετικά τα μηνύματα από την συνεργασία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με εθελοντικές ομάδες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 28/12 το σεμινάριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Εφαρμογή ορθών πρακτικών και κανόνων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση σεισμικού κινδύνου» σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου και των Minoistas.

Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν η Δ/ντρια του Μ.Φ.Ι.Κ. Δρ Βορεάδου Κατερίνα και ο γεωλόγος του Μ.Φ.Ι.Κ. Δρ Φασουλάς Χαράλαμπος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Prevention, Analysis and Tools for Cultural Heritage» P.A.T.C.H.

Επιδίωξη των διοργανωτών του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσουν σε βάθος οι εθελοντικές ομάδες και γενικά οι ενεργοί πολίτες της πόλης μας πράγματα χρήσιμα που θα ωφελήσουν το Ηράκλειο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως για παράδειγμα αυτής του σεισμού. Μετά την θεωρητική ανάπτυξη των πρωτοκόλλων διάσωσης, προσομοιώνοντας πάνω στην σεισμικήτράπεζα του εργαστηρίου, συνθήκες διαφορετικών σεισμικών δονήσεων, οι εθελοντές και των δύο ομάδων βίωσαν σε ένα απόλυταασφαλές περιβάλλον, τα συναισθήματα που γεννιούνται κατά την διάρκεια των σεισμών.Από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη τουσεμιναρίου ήταν και η πρακτική άσκηση, που εστίασε στην επιχείρηση 16μελούς ομάδας επέμβασης, με αποστολή την"διάσωση" μιας τοιχογραφίας και ενός πίνακα ζωγραφικής, μετά από εικονική ισχυρή σεισμική δόνηση, με καταστροφικέςσυνέπειες τόσο στο κτίριο όσο και σε μουσειακά εκθέματα.

Χαρακτηριστικά μας μεταφέρουν εκπρόσωποι των δύο εθελοντικών ομάδων ότι, "Το σεμινάριο αυτό έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάτι που συνήθως μας διαφεύγει, δηλαδή ότι για τη φροντίδα-διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνθήκες φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών χρειάζεται πρόβλεψη,σχεδιασμός, πάθος, εκπαίδευση και κουλτούρα.

Οι συλλογές των Μουσείων ως γνωστόν, αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, γι αυτό και θα πρέπει να αποτελέσει η υλοποίηση του P.A.T.C.H. από το Μ.Φ.Ι.Κ. παράδειγμα προς μίμηση και για τα υπόλοιπαμουσεία (τουλάχιστον της πόλης μας). Πιστοποιημένες ομάδες επέμβασης των εθελοντών της πόλης μας, θα μπορούν να καλύψουν πέραν του ΜΦΙΚ, και τα άλλα Μουσεία (όπως και την Βικελαία Βιβλιοθήκη) αφού όμως προηγηθεί συνεκπαίδευση με τοαντίστοιχο προσωπικό τους.

Το μοναδικό προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που κάθε σπιθαμή του εδάφους της μαρτυρείπολιτισμό, ιστορία, ομορφιά, το ερμηνεύουμε ως ηθικό χρέος και υποχρέωση για ανάληψη δράσεων που θα εξασφαλίζουν τηνπροστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα