Κρήτη | 29.02.2012

Ερώτηση του Ηρακλειώτη βουλευτή

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου σχετικά με την ανάγκη ευνοϊκών ρυθμίσεων κουρέματος στα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε δυσβάσταχτες οικονομικές συνθήκες λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Παρασύρης παραπέμπει τους Υπουργούς σε πρόσφατες ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Σπυράκου σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται εντός του Μαρτίου συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από τις εμπορικές τράπεζες ιδιώτες δανειολήπτες, ανεξαρτήτως εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή όχι.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σύμφωνα πάντα με τον κ. Σπυράκο θα πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις με βάση τα νέα εισοδηματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Στα πλαίσια των προτάσεων που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι και αυτή του "κουρέματος" των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το "κούρεμα" των δανείων ιδιωτών τονίζει ο κ. Παρασύρης «έχει ισχύσει άλλωστε επιτυχώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού με πρώτο παράδειγμα την Ισλανδία στην οποία η κυβέρνηση διαγράφει τις δανειακές υποχρεώσεις νοικοκυριών σε ποσοστό ρεκόρ, που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.

Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ, όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια».

Συγχρονισμένο, άλλωστε, με τις ανάγκες της εποχής το Υπουργείο Οικονομικών με μια πρωτοβουλία κοινωνικού αντισταθμίσματος των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής, αποφάσισε μόλις πριν από λίγες μέρες τη μείωση της παρακράτησης του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί από τον κ. Παρασύρη εάν στις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση των ιδιωτών δανειοληπτών και επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνεται και το λεγόμενο κούρεμα των δανείων και εάν ναι, ποιες θα είναι ακριβώς οι προβλέψεις της εν λόγω ρύθμισης και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής;

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα