Κρήτη | 30.04.2012

Αλλάζει όψη η παλιά πόλη

Αλλάζει όψη η δυτική πλευρά της παλιάς πόλης των Χανίων καθώς αποκαλύπτεται, σταδιακά, η δυτική τάφρος στο σύνολό της, ενώ ταυτόχρονα εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση ενός προμαχώνα και ενός επιπρομαχώνα.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η συντηρήση - αποκατάσταση του Βυζαντινού Τείχους των Χανίων, που περικλείει τον λόφο του Καστελλίου.

Τα έργα προχωρούν κανονικά, επεσήμανε, μιλώντας στα "Χανιώτικα Νέα", ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρωματικών Εργων Κρήτης Μιχάλης Ανδριανάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του βορειοδυτικού τμήματος των ενετικών οχυρώσεων των Χανίων, ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο «έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση του προμαχώνα του Σαν Σαλβατόρε (χώρος του παλιού ξενοδοχείου 'Ξενία') και του επιπρομαχώνα Σάντα Κατερίνα. Ήδη ένα σημαντικό μέρος του προμαχώνα έχει αποκατασταθεί ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες αποκατάστασης του επιπρομαχώνα», υπογράμμισε ο κ. Ανδριανάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «για το άλλο σκέλος του έργου, που αφορά στην αποχωμάτωση του πάρκου της οδού Πειραιώς και στην ενοποίηση της δυτικής τάφρου, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει», τονίζοντας ότι «το σύνολο του έργου, το οποίο άρχισε τον Αύγουστο του 2011, θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ».

Αναφερόμενος στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Βυζαντινού Τείχους των Χανίων, συνολικού προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ, ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε ότι «οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2014. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και στερέωσης του τείχους στα τμήματα του μνημείου επί των οδών Καραολή - Δημητρίου και Σήφακα».

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρωματικών Έργων Κρήτης δεν παράλειψε να υπογραμμίσει, ακόμη, ότι «το Γραφείο μας έχει εκπονήσει τη μελέτη για το νέο θέατρο της ανατολικής τάφρου ενώ συνέβαλε με την τεχνογνωσία του στην κατασκευή του. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου 2012».

Τέλος, ο κ. Ανδριανάκης υπενθύμισε ότι «το Γραφείο Ανάδειξης Οχυρωματικών Έργων Κρήτης, έχει την ευθύνη για την εκτέλεση δύο ακόμα έργων στην Κρήτη: το ένα είναι η "Ανάδειξη Οχυρής Νησίδας Σπιναλόγκας, 2η φάση" και το άλλο η "Αποκατάσταση και συντήρηση ενετικού φρουρίου Κούλε Ηρακλείου"».

Χανιώτικα Νέα - Γιώργος Γεωργακάκης

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα