Πολιτισμός | 12.08.2012

Στο βιβλίο «The dream is over» αναφέρονται λεπτομέρειες και για τη ζωή στην έπαυλη στο Tittenhurst Park, μια έκταση 340 στρεμμάτων στο Ασκοτ.

«Hμουν εθισμένος στην ηρωίνη. Τη χρειαζόμουν κάθε μέρα. Τώρα είχα να φροντίζω και για την ηρωίνη του Τζον και της Γιόκο. Κάθε μέρα έπαιρνα το τρένο και πήγαινα στο Λονδίνο για να βρω ηρωίνη για μένα και για εκείνους» γράφει στο βιβλίο του «The dream is over», το οποίο τώρα κυκλοφόρησε, ο άνθρωπος που έζησε με τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Ονο για τέσσερα χρόνια, ο Νταν Ρίχτερ, αποκαλύπτοντας πολλές άγνωστες πτυχές από τη ζωή του θρυλικού ζευγαριού.

Ηταν ο οικονόμος τους. Ο άνθρωπος που φρόντιζε να ικανοποιεί τις επιθυμίες τους. Από τις απλές, όσες είχαν σχέση με τα θέματα του σπιτιού, μέχρι και την ανάγκη τους για ναρκωτικά. Ο Νταν Ρίχτερ περιγράφει πώς ξεκίνησε η συνεργασία του με το διάσημο ζευγάρι. Εκείνος ήταν ένας Αμερικανός, τον οποίο η Γιόκο Ονο επέλεξε για προσωπικό βοηθό της, έμπιστό της και γι’ αυτόν που θα της έφερνε καθημερινά τη δόση της.

«Εζησα με την Ονο και τον Λένον για τέσσερα χρόνια. Ημουν μάρτυρας του μεγάλου έρωτά τους και της διάλυσης του συγκροτήματος των Beatles. Ακόμη έχω ζωντανά στη μνήμη μου τους ανθρώπους που τους περιτριγύριζαν. Αστέρες, τσαρλατάνους, πολιτικούς, συκοφάντες, δικηγόρους και χίπις. Ηταν ο καιρός της απόλυτης ελευθερίας. Ολα άλλαζαν. Ο κόσμος γύριζε ανάποδα και πάλι από την αρχή, και όλα αυτά στον ρυθμό του rock 'n' roll» γράφει σε πρώτο πρόσωπο ο Ρίχτερ.

Η συνάντησή του με τη Γιόκο και τον Τζον έγινε μέσω ενός κοινού γνωστού τους, του Aμερικανού Αλεν Γκίνσμπεργκ. Γιόρταζαν τα 39α γενέθλια του ποιητή της γενιάς των Beatles. «Ο Τζον και η Γιόκο έμοιαζαν να ταιριάζουν απόλυτα. Ηταν σαν να είναι ο ένας η φυσική συνέχεια του άλλου. Ο Τζον ήταν πολύ αδύνατος και νευρικός τύπος. Φορούσε τζιν παντελόνι, τζιν μπουφάν και T-shirt. Η Γιόκο είχε κάτι αστείο στο πώς μιλούσε. Σαν να της κοβόταν η ανάσα έπειτα από κά [«Ο Τζον ήθελε η Γιόκο να είναι ερωμένη, βοηθός, δάσκαλος και πρωθυπουργός».] άθε κουβέντα της. Ηξερα πως ο Τζον είχε πάει σε σχολή καλών τεχνών και πάντα ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Κατάλαβα ότι η Γιόκο ήταν εκείνη που τον είχε γνωρίσει στον κόσμο της τέχνης των χίπις. Ηταν η οδηγός του για να μπει σε αυτόν τον κόσμο που τόσο θαύμαζε. Τα ΜΜΕ κατηγόρησαν τη Γιόκο για τη διάλυση των Beatles, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι δύο ήταν πολύ ερωτευμένοι. Ο Τζον κρεμόταν από κάθε λέξη της. Εκείνος ήθελε να γίνει ένας καλλιτέχνης με τη βαθιά έννοια του όρου. Εκείνη ήθελε να γίνει αστέρι της ροκ και αυτό έφερε πολλά προβλήματα. Οι Beatles ήδη είχαν πρόβλημα. Ηταν σε αποσύνθεση. Ο Τζον και ο Πολ απομακρύνονταν και πολλοί βρήκαν στη Γιόκο τον άνθρωπο που θα έσκαβε πιο βαθιά τον λάκκο»…

Στο βιβλίο «The dream is over» αναφέρονται λεπτομέρειες και για τη ζωή στην έπαυλη στο Tittenhurst Park, μια έκταση 340 στρεμμάτων στο Ασκοτ. «Ηταν όλο γκαζόν, δέντρα και εντυπωσιακά μεγάλη τείχη από καμέλιες, ροδόδεντρα και αζαλέες. Υπήρχαν πολλά δωμάτια και η Γιόκο με τον Τζον μας είπαν (με τη σύζυγό μου) να πάμε να μείνουμε εκεί. Η Γιόκο και η Τζιλ έκαναν στενή παρέα και εγώ είχα αναλάβει να βρίσκω ναρκωτικά για όλους μας. Ετσι βολευόμασταν όλοι».

Οπως λέει ξεκάθαρα στο βιβλίο του ο συγγραφέας, στα τέλη του ’69 το διάσημο ζευγάρι περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο κρεβάτι. Εκεί κοιμούνταν, έτρωγαν, έκαναν σεξ, εκεί τα τηλεφωνήματά τους, διάβαζαν την αλληλογραφία τους και προγραμμάτιζαν τις δουλειές τους. «Εκεί πήγαινα για να τους μιλήσω. Ο Τζον ήταν καθισμένος με τα πόδια σταυρωμένα και έπαιζε την κιθάρα του, ενώ η Γιόκο ήταν εκείνη που κυρίως απαντούσε στις ερωτήσεις. Είχες πάντα την αίσθηση ότι αυτοί οι δύο είχαν μιλήσει για όλα αυτά που ήθελες να τους πεις και η Γιόκο απλώς ανακοίνωνε τις αποφάσεις τους, ενώ ο Τζον έμοιαζε χαμένος στην κιθάρα του».

Μοιραία γυναίκα και για τους Beatles

Για την πορεία προς τη διάλυση του διάσημου συγκροτήματος ο Νταν Ρίχτερ γράφει: «Ηταν μια Παρασκευή τον Αύγουστο του 1969. Πήγα στο σπίτι και βρήκα όλους τους Beatles μαζεμένους. Είχαν έρθει στο Ασκοτ για μια φωτογράφηση για το άλμπουμ τους “Abbey Road”. Ηταν μία από τις τελευταίες συναντήσεις τους και η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Ο Πολ και ο Τζον τσακώνονταν για τα πάντα, ενώ την ίδια ώρα η Apple, η εταιρεία τους, έχανε τρελά λεφτά.

Ο Πολ είχε αρχίσει να λέει στους άλλους τι να κάνουν, ειδικά στις ηχογραφήσεις, και ο Τζον θύμωνε και απογοητευόταν. Το όνειρο των Beatles τελείωνε. Ο Τζον, από την άλλη, ήθελε η Γιόκο να είναι η ασπίδα του. Να είναι ερωμένη, βοηθός, δάσκαλος και πρωθυπουργός! Φανταστείτε πόσο αποτελεσματική στάθηκε η παρουσία της στη διάσπαση των Beatles. Την είχε πάντα μαζί του.

Στις ηχογραφήσεις και τις συναντήσεις, και αυτό φυσικά αύξησε το μίσος των άλλων εναντίον της. Η Γιόκο, από την άλλη, είχε το δικό της όνειρο. Να γίνει ροκ σταρ. Αλλά η φωνή της δεν ήταν καλή. Η φωνή της “έπαιζε” όταν τραγουδούσε και έμοιαζε σαν να ψέλνει σε γιαπωνέζικο ναό και όχι σε σκηνή ροκ. Ο Τζον δεν μπορούσε να ακούσει κακή κριτική για εκείνη. Ομως όσο περισσότερο τραγουδούσε τόσο περισσότερο οι άνθρωποι της Apple δεν μπορούσαν να την αντέξουν. Για εκείνους ήταν όχι μόνο μια “ανακατεύτρα” αλλά και μία απαίσια τραγουδίστρια που ήθελε σώνει και καλά να κάνει καριέρα».

Espressonews.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα