Κρήτη | 07.01.2012

Πολλά είναι τα παράπονα που έχει δεχτεί για δέσμευση καταθέσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αποδέκτης εκατοντάδων παραπόνων από μέλη και συμπολίτες μας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου, καθώς αλλεπάλληλα είναι τα κρούσματα παρακράτησης ή δέσμευσης χρημάτων από καταθετικούς λογαριασμούς, εν αγνοία των κατόχων τους και εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

"Το πιο σοβαρό όμως ήταν ότι ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων δεσμεύεται με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης. Οι Τράπεζες εκμεταλλευόμενες σχετικούς όρους "ψιλά γράμματα" των δανειακών συμβάσεων των δανειοληπτών προβαίνουν σε αυτή την εκβιαστική πρακτική δυσκολεύοντας την καθημερινότητα χιλιάδων καταναλωτών και μικροεπιχειρηματιών" - αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΝ.Κ.Η.

Οι τράπεζες, ωστόσο, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, φθάνοντας ως και τους λογαριασμούς που οι οφειλέτες διαθέτουν από κοινού με τρίτα πρόσωπα, από τους οποίους δεσμεύουν επίσης ποσά.

"Τους συνδεδεμένους (κοινούς)  αυτούς καταθετικούς λογαριασμούς  εν συνεχεία οι Τράπεζες μπορούν και δεσμεύουν έστω και αν οι άμεσοι δικαιούχοι  δεν έχουν οφειλές. Αυτό δυστυχώς γίνεται αυτοδίκαια και άμεσα  εφόσον οι καταθέσεις και η οφειλή εξυπηρετούνται στην ίδια τράπεζα ή μέσω δικαστικών αγωγών εφόσον μεσολαβεί άλλο τραπεζικό ίδρυμα.

Έτσι πχ. ακόμη και αν κάποιος είναι εγγυητής δανείου συγγενή, φίλου του ή συνεργάτη του, και ο οποίος παρουσιάζει αδυναμία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών,  μπορεί να υποστεί αυτή την εκβιαστική πρακτική ακόμη και αν αυτός δεν έχει καμία οφειλή πουθενά.

Υπάρχει το παράδειγμα  πενιχρού καταθετικού λογαριασμού υπέργηρων χαμηλοσυνταξιούχων που έχει δεσμευτεί  επειδή η μητέρα είναι εγγυητής στεγαστικού δανείου της άνεργης κόρης της η οποία αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Παρομοίως δεσμεύονται τα κεφάλαια κίνησης καθόλα φερέγγυων επιχειρήσεων επειδή φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές πχ. ως κύριοι μέτοχοι, συνιδιοκτήτες κλπ., είναι ταυτόχρονα εγγυητές δανειακών υποχρεώσεων τρίτων που εμφανίζουν αδυναμία εξυπηρέτησης" - εξηγεί η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η πολιτική αυτή των τραπεζών, στηρίζεται "στη νομιμοφάνεια των δανειακών συμβάσεων και των ψιλών γραμμάτων που έχουν υπογραφεί αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις καταχρηστικής συμπεριφοράς.

Η διαδικασία απαγορεύεται, ευτυχώς προς το παρόν, να εφαρμοστεί σε καταθετικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων. Για την παραβίαση αυτή της δέσμευσης ήδη έχουν τιμωρηθεί προσφάτως από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με βαρύτατα πρόστιμα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα".

Η Ένωση Καταναλωτών διαμαρτύρεται εντόνως και έχει στείλει σχετικό υπόμνημα σε όλους τους αρμοδίους διότι εν μέσω της πιο σκληρής κρίσης και φορολογικών επιβαρύνσεων οι πολίτες και οι μικροεπιχειρηματίες στραγγαλίζονται οικονομικά με χείριστο τρόπο.

Η ΕΝ.Κ.Η. ζητά την παρέμβαση του υπουργού οικονομικών με σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την απαλλαγή από τη διαδικασία της παρακράτησης οι καταθετικοί λογαριασμοί και οι διατραπεζικές κινήσεις χρημάτων:

Ανέργων με αδυναμία πληρωμής
Χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή άλλα εισοδήματα
Καταθετικοί λογαριασμοί χαμηλού δυναμικού κάτω των 20000 Ευρώ
Εμβάσματα χαμηλού χρηματικού ποσού ιδίως όταν αποστέλλονται σε αδύνατα για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών πχ. έμβασμα προς φοιτητή
Τα κεφάλαια κίνησης φερέγγυων επιχειρήσεων που δεν εμπλέκονται ευθέως στην δανειοδοσία ή εγγυοδοσία

Την ίδια στιγμή καλούνται οι καταναλωτές που εμπλέκονται σε δάνεια είτε άμεσα ως δανειολήπτες είτε έμμεσα ως εγγυητές και έχουν αδυναμία ανταπόκρισης ή προβληματίζονται να προσέλθουν στην Ένωση καταναλωτών (Ανωπόλεως 29, Πλατεία Ελευθερίας, τηλ. 2810240450, www.enkh.gr) για να λάβουν συμβουλές και μέσω της υπηρεσίας υπερχρεωμένων που διατίθεται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για αυτούς.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα