Κρήτη | 10.08.2012

Σε αξιοθέατο είχε μετατρέψει ... ένα πύθωνα, ένας άνδρας στα Μάλια - Έναντι αντιτίμου έβαζε το φίδι ... να ποζάρει δίπλα σε τουρίστες - Ο άνδρας συνελήφθη με παρέμβαση της Φιλοζωικής Κρήτης.

"Αξιοθέατο" για φωτογραφήσεις είχε κάνει ένα πύθωνα Molurus, ένας άνδρας από τα Μάλια, ο οποίος έβαζε το άγριο φίδι να "ποζάρει" δίπλα σε τουρίστες, για μια polaroid, έναντι 5 ευρώ!

Η δράση του άνδρα, ιδιοκτήτη του πύθωνα, έφθασε στα "αυτιά" της Φιλοζωικής Κρήτης, μετά από καταγγελίες που δέχτηκε από τουρίστες, κι έτσι στο πλαίσιο συντονισμένης ενέργειας από το παράρτημα της διεύθυνσης Δασών Καστελλίου, τη δημοτική αστυνομία Χερσονήσου και τη Φιλοζωική Κρήτης, ο άνδρας εντοπίστηκε στον παραλιακό δρόμο των Μαλίων, μαζί με τον ασπρο-κίτρινο πύθωνα, βάρους 35 κιλών, με καταγωγή από τη Βιρμανία ή την Ινδία.

Ο άνδρας συνελήφθη, καθώς με πρόσφατο νόμο περί προστασίας των ζώων (4039/12) αλλά και το άρθρο 16 που απαγορεύει την κακοποίηση των ζώων, δεν επιτρέπεται η έκθεση και η εκμετάλλευση άγριων ζώων. Επιπλέον, η Σύμβαση CITES προστατεύει το είδος αυτό και ζητάει την κατάσχεση του καθώς και λεπτομέρειες για την εισαγωγή του στην χώρα. Όπως επισημαίνει εκ μέρους της Φιλοζωικής Κρήτης, η πρόεδρος Κορέντζα Βλαστού, το ζώο ήταν ήρεμο, όμως με τόσα φλας και φασαρία είναι απρόβλεπτο το πως θα αντιδράσει ο πύθωνας και τί μπορεί να συμβεί.

Ο πύθωνας τοποθετήθηκε σε ένα κουτί και το δασονομείο θα αποφασίσει για την τύχη του ζώου μετά την κατάσχεση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο "μάνατζερ" του πύθωνα έχει στην κατοχή του άλλο ένα φίδι, το οποίο όπως είπε προμηθεύτηκε από pet shop. Ωστόσο ο προβληματισμός είναι έκδηλος καθώς απαγορεύεται άγρια ζώα να πωλούνται σε pet shops, ενώ κανένας δε θέλει να σκεφτεί τί θα συμβεί, αν οι ιδιοκτήτες των άγριων αυτών ζώων ... τα βαρεθούν και τα πετάξουν στο δρόμο (όπως δυστυχώς κάνουν με άλλα κατοικίδια) ή ακόμη αν τα ζώα ... το σκάσουν και κυκλοφορούν ελεύθερα...

Το φίδι έπρεπε να βγάζει ... τα προς το ζην

Ποινή φυλάκισης 4 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στον άνδρα, από τη βόρεια Ελλάδα, για την κατοχή κι εκμετάλλευση του πύθωνα, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στο Δικαστήριο κατέθεσε ένας δασοφύλακας από το Καστέλλι, ο οποίος είπε ότι ο συγκεκριμένος πύθωνας ανήκει σε προστατευόμενο είδος, η κατοχή και η εκμετάλλευση του οποίου είναι παράνομη. Η πρόεδρος της Φιλοζωικής Κρήτης, Κορέντζα Βλαστού στο Δικαστήριο κατέθεσε ότι ο άνδρας εισέπραττε 5 ευρώ για κάθε φωτογραφία. Η Φιλοζωική ενημερώθηκε από τουρίστες για την υπόθεση, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές, υπάρχουν φωτογραφίες με δύο διαφορετικά φίδια, αν και όταν συνελήφθη κρατούσε μόνο το ένα.

Ο άνδρας στην απολογία του είπε πως δεν ήξερε ότι η πράξη του ήταν παράνομη, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: "Μα την Παναγία δεν το γνώριζα ότι είναι παράνομο. Είμαι κατεστραμμένος για να φτάσω σε αυτό το σημείο".

Ο ίδιος είπε ότι δεν εισέπραττε 5, αλλά 2,5 ευρώ για κάθε φωτογραφία, την οποία όπως είπε δεν "τραβούσε" ο ίδιος, αλλά οι τουρίστες με τις δικές τους φωτογραφικές μηχανές. "Αν ήξερα ότι είναι παράνομο δε θα το έκανα. Τον έχω σαν κατοικίδιο εδώ 8 χρόνια. Τον πήρα από ένα μαγαζί στο Αιγάλεω. Αν ήξερα ότι είναι προστατευόμενο, δεν υπήρχε περίπτωση να τον έπαιρνα".

Ο ίδιος εμφανίστηκε μετανιωμένος και παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος, αλλά κατά κάποιο τρόπο προσπάθησε ... να δικαιολογηθεί που έβαλε το φίδι ... να δουλεύει, λέγοντας: "είμαι καστεστραμμένος, έπρεπε να τον ταΐζω, τί να κάνω..."!

Ο πύθωνας έχει παραληφθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα