Κρήτη | 31.01.2012

Ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς

Να διεκδικήσουν με πιεστικό τρόπο τις γερμανικές αποζημιώσεις οι οποίες ανέρχονται σε 162 δισ. ευρώ με τρόπο, που να μην συνδέει την δημοσιονομική κρίση της χώρας μας με το γεγονός αυτό, ζητά από τους Υπουργούς, Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο Εξωτερικών Σταύρο Δήμα Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρει ο κ. Βαλυράκης, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της, είτε στη μάχη είτε από την πείνα και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος  του αμάχου πληθυσμού, ενώ παράλληλα οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν δημόσιες υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες και λεηλάτησαν αρχαιολογικούς θησαυρούς.  

Για τις καταστροφές αυτές η «Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων» το 1947, αναγνώρισε μια μελλοντική απαίτηση για αποζημιώσεις - επανορθώσεις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938.

Τον Απρίλη του 1941 συνεχίζει ο βουλευτής, οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις κατάσχεσαν τις ράβδους χρυσού και τις χρυσές λίρες από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχρέωσαν, την κατοχική κυβέρνηση να καταβάλει το ποσό του 1,5 δισ. δραχμών το μήνα ως έξοδα κατοχής σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης του 1907 και επιπλέον,  να δεχθεί αναγκαστικά δανειακή συμφωνία, που υπογράφηκε στις 14.3.1942, από τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα, για την κάλυψη των εξόδων της στρατιάς του Ρόμελ στην Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής η γερμανική πλευρά κατέβαλε δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου, ενώ η μετέπειτα διακοπή της εξόφλησης κατέστησε το δάνειο σε έντοκο λόγω υπερημερίας. Η Ιταλική πλευρά αναγνώρισε και εξόφλησε μετά από διακανονισμό με την Ελλάδα, την οφειλή της, με την παράλληλη καταβολή και των πολεμικών επανορθώσεων.
Στις 14.11.1995 με εντολή του τότε Πρωθυπουργού, αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου υπενθυμίζει ο κ. Βαλυράκης, η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση, ζητούσε από τη Γερμανία την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο χωρών για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού δανείου, αίτημα το οποίο απέρριψε η Γερμανική Κυβέρνηση.

Τέλος με εκπεφρασμένη τη δήλωση αποδοχής το Δεκέμβρη 2010, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι διεκδικήσεις μας σε σχέση με τα παραπάνω ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ (χωρίς τους τόκους), από τα οποία 108 δισ. ευρώ αφορούν στις πολεμικές επανορθώσεις και 54 δισ. ευρώ στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Καταλήγοντας ο Χανιώτης πολιτικός ερωτά τους Υπουργούς
•    Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι.
•    Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση μιας πιεστικότερης ίσως διεκδίκησης, με τρόπο μάλιστα που να μη συνδέει την δημοσιονομική κρίση της χώρας μας με το γεγονός αυτό.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα