Κόσμος | 29.09.2012

Ο 46χρονος άντρας κατηγορείται για κλοπή προσωπικών απόρρητων εγγράφων του Ποντίφικα, τα οποία, στη συνέχεια, προωθούσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η δίκη του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, Πάολο Γκαμπριέλε, ξεκίνησε το Σάββατο στο Βατικανό, σε ένα από τα πιο δυσάρεστα περιστατικά στην πρόσφατη ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο 46χρονος άντρας κατηγορείται για κλοπή προσωπικών απόρρητων εγγράφων του ποντίφικα, τα οποία στη συνέχεια προωθούσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γκαμπριέλε ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να προβεί σε αυτές τις πράξεις στην προσπάθειά του να «καθαρίσει» τη διαφθορά στην έδρα της Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκαμπριέλε παραδέχτηκε στους ανακριτές ότι ενήργησε επειδή είδε «κακό και διαφθορά παντού μέσα στην Εκκλησία» και ήθελε να ξεσκεπάσει τις κακοήθειες, «αφού ο Πάπας δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένος».

Το περιεχόμενο των εγγράφων υποδείκνυε ότι υπήρχαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανώτατων κλιμακίων της Εκκλησίας ως προς την εξουσία.

Ο Γκαμπριέλε χαρακτήρισε τον εαυτό του «όργανο του Αγίου Πνεύματος». Αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης έως τέσσερα έτη. Ωστόσο, μπορεί να του δοθεί χάρη από τον Πάπα.

Ο Π. Γκαμπριέλε δικάζεται μαζί με τον τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών Κλαούντιο Σκιαρπελέτι ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε στην διάπραξη του εγκλήματος.

tovima.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα