Κρήτη | 31.07.2012

Μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, μετά το καταστροφικό πέρασμα της πρόσφατης πυρκαγιάς

Άγρια αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει πάνω στις...στάχτες από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Κίσσαμο Χανίων μεταξύ της δημοτικής αρχής και των επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη τύπου των επικεφαλής και στελεχών της αντιπολίτευσης του Δήμου, για την καταστροφική πυρκαγιά στην Δημοτική Ενότητα Ινναχωρίου, ο Δήμος Κισσάμου τονίζει , με επιστολή του δημάρχου, Γ. Μυλωνάκη, μεταξύ άλλων:

"Προφανώς και ουδείς διεκδικεί το αλάθητο, καθώς αυτό αφορά μόνο το αντίστοιχο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας και τον Πάπα. Λάθη έγιναν και είναι λογικό να γίνουν καθώς είναι ανθρώπινα. Το ζήτημα είναι ότι εάν κάποιος θέλει να επικεντρωθεί στα λάθη για να κάνει αντιπολίτευση πάνω σε στάχτες, διάλεξε λάθος συγκυρία. Πρώτιστο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση των πυροπλήκτων και οι αποζημιώσεις τους. Χώρος και χρόνος για αντιπολίτευση υπάρχει σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όμως σε μία πυρκαγιά αυτού του μεγέθους το σωστό είναι να υπάρχει σύμπνοια προς όφελος των δημοτών μας. Άλλωστε χρήσιμο θα ήταν πριν κάποιος αποδώσει ευθύνες, να περιμένει τα επίσημα πορίσματα και να μην προσπαθεί να υποκαταστήσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Αναφορικά με το ζήτημα της διάθεσης των κονδυλίων της πυροπροστασίας από τον Δήμο μας, επισημαίνουμε ότι για το ποσό που αφορούσε το προηγούμενο έτος (2011), η πίστωση ήρθε εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου (τον Ιούλιο) και είναι εύλογο ότι η όποια διάθεσή του δεν θα μπορούσε να γίνει με προχειρότητα και για το «θεαθήναι».

Το ποσό δεσμεύθηκε για την πυροπροστασία του τρέχοντος έτους (2012) και μόλις ο προϋπολογισμός του Δήμου μας εγκρίθηκε, τον Μάϊο, άρχισαν οι σχετικές αναθέσεις. Το εάν καθυστερήσαμε 15 ημέρες για τις αναθέσεις αυτές είναι ένα ζήτημα τεχνικό και αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι’ αυτό. Καλό όμως είναι κάποιοι να γνωρίζουν (ή να μην κάνουν ότι δεν γνωρίζουν…) ότι άλλο είναι η ανάθεση και άλλο η πληρωμή.

Τα έργα είναι εν εξελίξει και αποπληρώνονται οι ανάδοχοι μόλις τα ολοκληρώσουν και συμπληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες. Όσον αφορά τα φετινά χρήματα της πυροπροστασίας, πάλι αυτά ήρθαν εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, πριν από λίγες ημέρες. Είναι προφανές ότι και αυτά θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών της παρούσας πυρκαγιάς την αντιπυρική προστασία της επόμενης περιόδου με τις νόμιμες διαδικασίες.

Για το ζήτημα του πυροσβεστικού οχήματος του πρώην Δήμου Ινναχωρίου παραπέμπουμε στην σχετική ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας κ. Μυλωνάκη Νεκτάριου.

Βέβαια θα είχαμε μεγαλύτερη ευχέρεια διάθεσης των χρημάτων αυτών πιο γρήγορα ή έστω εξοικονόμησης πόρων για τις σχετικές δράσεις, εάν δεν είχαμε την «μέγγενη» της αποπληρωμής των χρεών που κυρίως δημιούργησε ο πρώην Δήμος Κισσάμου την τελευταία τετραετία (εποχή των πολλών οικονομικών πιστώσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία εμείς σήμερα ξεπληρώνουμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με «κουτσουρεμένους» πόρους) και των «άτοκων δανείων από την τοπική κοινωνία», όπως χαρακτήρισε κάποιος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, γνωστός σε όλους ως ο «ιθύνων νους της οικονομικής διαχείρισης» της πρώην δημοτικής αρχής της κας Σκουλάκη, τα χρέη προς τους ντόπιους επιχειρηματίες και εργολάβους.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της αντιπαράθεσης των δύο δημοτικών συμβούλων μετά την σύσκεψη στο Κεφάλι, η Δημοτική Αρχή αποδοκιμάζει την έντονη αντιπαράθεση και τις προσωπικές επιθέσεις απ’ όπου και εάν προέρχονται. Το ίδιο έκανε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Από εκεί και πέρα όμως, το να εκφράζονται με πολύ βαριές εκφράσεις οι δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης που δεν ήταν παρόντες στο επεισόδιο (και άρα έχουν μονόπλευρη πληροφόρηση) είναι αν μη τι άλλο παράδοξο, ιδιαίτερα όταν αφορά περιστατικό απόπειρας χειροδικίας.

Η βία σε όλες της τις μορφές είναι κατακριτέα και ιδιαίτερα από δημοτικούς συμβούλους που πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα της σκληρής μεν, κόσμιας δε αντιπαράθεσης, ακόμη και όταν οι αντιθέσεις είναι μεγάλες. Καλό είναι να μην το ξεχνάμε όλοι μας αυτό, κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική μας…"

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα