Ελλάδα | 31.05.2015

Συντάσσουν επιστολή στην οποία εκφράζουν τη δυσφορία τους για την επιλογή της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ως αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο - Δεν έχω κάνει δηλώσεις, λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς, έγραψε η Έλενα Παναρίτη

Μίνι... ανταρσία εκδηλώνεται από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Μεγάρου Μαξίμου να διορίσουν την Έλενα Παναρίτη στη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Οι υπάρχουσες πληροροφίες αναφέρουν ότι για την ώρα περίπου 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν το κείμενο το οποίο συντάσσεται και με το οποίο εκφράζουν την δυσφορία τους για την επιλογή της κυρίας Παναρίτη. Η συλογή των υπογραφών συνεχίζεται και το κείμενο με το οποίο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα εκφράζουν τη διαφωνία τους αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργά το απόγευμα της Κυριακής. 


Σύμφωνα με πληροφορίες στο πολιτικό κείμενο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράζουν τη διαφωνία τους μόνο για την επιλογή της κυρίας Παναρίτη και θα ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει τον διορισμό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι η πρωτοβουλία θα είναι «διατασική» και πρόσθεταν ότι το κείμενο θα έχει τις υπογραφές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας απ' όλες τις εσωτερικές πολιτικές τάσεις. 

Η επιλογή της κυρίας Παναρίτη προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση με πολλούς προβεβλημένους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν τη διαφωνία τους μεταξύ των οποίων ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Σοφία Σακοράφα και άλλοι στοχοποιώντας παραλλήλως τον Γιάνη Βαρουφάκη ως τον εμπνευστή της πρότασης. Ο υπουργός των Οικονομικών πάντως, με σημερινή του ανάρτηση στο Twitter χαρακτηρίζει χονδροειδώς πρόωρες τις φήμες περί παραίτησής του. 
 

Παναρίτη: Δεν έχω κάνει δηλώσεις, λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς


Δείτε τα δύο τελευταία tweets της κυρίας Παναρίτη.Θέμα Βαρουφάκη στην κυβέρνηση 

 Οι πληροφορίες από τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι παρότι οι ενστάσεις τόσο από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και από το εσωτερικό του κόμματος ήταν γνωστές η τοποθέτησή της οφείλεται στην επιμονή του κ. Βαρουφάκη. Στην σχετική συζήτηση που έγινε με τα άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου για την τοποθέτηση στο ΔΝΤ συμφώνησε ο κ. Γιώργος Σταθάκης ενώ διαφώνησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος όπως διέρρευσε από το γραφείο του είπε ότι «είναι αδύνατο να στηρίξω πολιτικά την υποψηφιότητα Παναρίτη και δεν μπαίνω στη διαδικασία των στοιχείων του βιογραφικού της». Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης πήρε την απόφαση να την διορίσει και μάλιστα στην αρχή του τριημέρου.

Οι αντιδράσεις παρότι είναι έντονες, σε περιορισμένο μόνο βαθμό αντανακλούν την αγανάκτηση στο εσωτερικό του κόμματος η οποία δεν περιορίζεται στο πρόσωπο της κας Παναρίτη αλλά επεκτείνεται στον κ. Βαρουφάκη. Είναι σαφές ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν δέχεται περισσότερα πυρά μόνο λόγω του γεγονότος ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι σε εξέλιξη και γιατί έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του από διμήνου ο κ. Σόιμπλε. Για πολλούς όμως η επιμονή του στην κα Παναρίτη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το θέμα που εγείρεται παρασκηνιακά δεν είναι πλέον μόνο για την κα Παναρίτη αλλά για τον κ. Βαρουφάκη και για το εάν θα παραμείνει στην θέση του μετά την συμφωνία και τον ανασχηματισμό που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει. 

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο ή κυρίως από την αριστερή πτέρυγα αλλά από τα πιο μετριοπαθή στελέχη και από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα. Κατ αρχήν ήταν η ανάρτηση στο twitter του ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδημούλη: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κας Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν». Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το σχόλιο αυτό υιοθέτησε και αναπαρήγαγε κάνοντας retweet ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης δήλωσε: “Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα”.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα