Γαστρονομία | 22.02.2014

Βαθμός δυσκολίας: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα:

-1 φιλέτο μπακαλιάρου στο αλάτι

-400 γρ. αλεύρι

-20 γρ. μαγιά

-300 ml νερό

-50 ml ελαιόλαδο (για το μίγμα)

-150 ml ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

-2 τομάτες ψιλοκομμένες (μόνο η ψίχα)

-Μισό μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

-Ένα μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

-Πιπέρι

-Φρέσκια ρίγανη

Για τη μελιτζανοσαλάτα:

-4 μελιτζάνες μέτριες

-2 τομάτες φρέσκιες, ψιλοκομμένες

-1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

-2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα

-40 ml ξύδι χωριάτικο

-30 ml χυμό λεμονιού

-Μισό μάτσο μαϊντανό

-3 σκελίδες σκόρδο

-40 ml ελαιόλαδο

-Αλάτι

-Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο με νερό, αλλάζοντάς το 3 έως 4 φορές για ένα εικοσιτετράωρο. Ψιλοκόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια και σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, ανακατεύοντάς το σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο το μίγμα μας, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πιπέρι, τη ρίγανη και την ψιλοκομμένη τομάτα.

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε στο τηγάνι το μίγμα του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε γυρνώντας το συχνά.

Για τη μελιτζανοσαλάτα:

Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα μαχαίρι, τις αλατίζουμε καλά και τις ψήνουμε στη σχάρα για μια ώρα περίπου με συχνά γυρίσματα για να ψηθεί από όλες τις πλευρές. Αφήνουμε να κρυώσει η μελιτζάνα και στη συνέχεια ξεφλουδίζοντάς τη και ψιλοκόβωντάς τη, την τοποθετούμε σε ένα μπολ προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά (την τομάτα, το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και το ξερό, και το ελαιόλαδο). Επίσης προσθέτουμε τα 40 ml ξύδι χωριάτικο, 30 ml χυμό λεμονιού και το σκόρδο. Τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: www.cretanfoodnews.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα